IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на медта доближи 15-месечен връх

Нарастват опасенията за бъдещето на доставките на ценния метал

09:51 | 09.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Медта се доближи до 15-месечен ценови връх, докато предлагането се свива и световното производство на ценния метал се покачва, предаде Bloomberg.

Цените се повишиха с почти 10 на сто тази година, тъй като прекъсвания на работата в големите мини заплашват производството на рафинирани метали в китайските заводи. Те осигуряват повече от половината международно предлагане.

Цената на медта вероятно ще нарасне още през второто тримесечие на годината, когато обикновено се наблюдава най-силно търсене на метала. Анализатори от нидерландската банка ING Group очакват медта да поскъпне до средно 9050 долара за тон през това тримесечие спрямо 8539 долара през първото.

Иначе цената на медта се понижи с 0,1% до 9398,50 долара за тон на Лондонската борса за метали към 11:49 ч. в Шанхай, след като цените достигнаха 9484,50 долара за тон в понеделник - най-високото ниво от януари 2023 г.

Други основни метали отбелязаха по-ниски цени, като тази на цинка намаля с 0,4% въпреки рисковете за китайското производство поради срив в таксите за обработка в топилните заводи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още