IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow пада с 500 пункта след данните за по-висока инфлация в САЩ*

Доходността по държавните ценни книжа се покачва

17:18 | 10.04.24 г. 1
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Акциите на Wall Street поевтиняват в сряда, след като данните за инфлацията в САЩ през март се оказаха по-високи от очакваното. Това вероятно ще отложи очакваното от инвеститорите намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв.

Индексът Dow Jones спада с 510 пункта, или 1,3%. Измерителите S&P 500 и Nasdaq се понижават съответно с 1,1% и 1,2%, предаде CNBC.

Банковите акции, включително на JPMorgan Chase, и индустриалните акции, като Caterpillar, поевтиняха с около 1% поради опасения, че по-високите лихвени проценти ще започнат да задушават икономиката. Някогашните “горещи” технологични акции като Nvidia и Meta също отбелязаха по-ниски цени.

Индексът на потребителските цени - широк измерител на разходите за стоки и услуги в цялата икономика - е скочил с 0,4 на сто на месечна база, което води до 12-месечен темп на инфлация от 3,5%. Икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакваха ръст от 0,3% на месечна база и ниво на инфлацията от 3,4% на годишна.

Основният индекс на потребителските цени, който не включва храните и енергоносителите, също се е повишил с 0,4% на месечна база, като същевременно расте с 3,8% спрямо предходната година, в сравнение с прогнози за съответно 0,3% и 3,7 на сто.

Централната банка на САЩ има за цел да постигне инфлация от 2%, но засега това ниво остава доста под реалното равнище на индекса на потребителските цени.

В началото на борсовата сесия доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа расте до 4,489%, а тази по 30-годишните облигации – до 4,567%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, отбелязва ръст от 0,88 на сто до 105,06 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 0,15% до 89,55 долара за барел, а тези върху сорта WTI поскъпват с 0,11% до 85,32 долара за барел.

Златото поевтинява с 0,61 на сто до 2,348 долара за тройунция.

Данните са актуални към 16:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
petqgocheva
преди 3 седмици
защо пък да са някогашни горещи, те може още да са си горещи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още