IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия може да се окаже Ахилесовата пета на сезона на отчетите в Европа

По-слабите резултати на няколко германски компании може да се отразят негативно и на индекса DAX

13:30 | 11.04.24 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Няколко водещи германски индустриални компании може да окажат най-голямо отрицателно влияние върху тримесечните отчети в Европа през следващите седмици – застрашителен сигнал за индекса DAX, който в момента е близо до рекорден връх, пише Bloomberg.

Автомобилните производители BMW и Mercedes-Benz, химическият гигант BASF, производителят на лекарства и пестициди Bayer и производителят на чипове Infineon Technologies са сред седем компании от Euro Stoxx 50, за които се очаква да доведат до спад от 7% на печалбата на акция за индекса, без да се включва енергийният сектор, показват изчисления на Bloomberg Intelligence. Френският производител на лекарства Sanofi и нидерландската компания за производство на чипове ASML Holding също се очаква да отчетат сериозно спадове.

„Зависимостта на Германия на някои ключови затруднени индустрии, особено автомобилната, я излага на цикличен натиск на търсенето в световен мащаб на фона на бавното икономическо възстановяване в страната“, коментира старшият сътрудник на BI Кайди Менг.

Консенсусната оценка показва, че коригираната печалба на акция на Infineon за тримесечието до 31 март ще се свие с 46% на фона на по-широк срив на търсенето от промишлените играчи. Акциите на доставчика за китайски компании за електрически автомобили поевтиняха през март, след като Bloomberg съобщи, че правителството в Пекин тихо е поискало от производители на електроавтомобили сериозно да увеличат покупките си от местни доставчици на чипове.

Опасенията на инвеститорите в тази насока може да са прекалени обаче, тъй като китайската индустрия на полупроводници все още е в развитие, пише анализаторът на Citi Андрю Гардинър в бележка миналия месец. Макар че по-широката индустрия може да е достигнала дъното обаче, все още няма значителни сигнали за подобрение, което поставя под въпрос способността на компанията да изпълни годишните си насоки, казва Гардинър.

В същото време „тревожно“ забавяне на търсенето на електрически автомобили и „ожесточена“ конкуренция в Китай при ценообразуването и технологиите сигнализират за предизвикателна 2024 г. за автопроизводителите, посочва анализаторът на Berenberg Ромен Гурвил. Mercedes и BMW правят големи отстъпки, тъй като ценовият натиск расте, казва анализаторът на BI Майкъл Дийн.

Разходите за суровини остават високи за Bayer и BASF, посочва Джейсън Милър от BI. Бизнесът за семена и пестициди на Bayer също е изправен пред поредно слабо тримесечие, тъй като земеделците очакват по-ниски цени на реколтата. В същото време намалената строителна активност заради високите лихви ограничава търсенето за трайните стоки на BASF, казва Майнър.

Bayer освен това все още преминава през съдебни спорове, свързани с унищожителя на плевели Roundup, след като задели 16 млрд. долара преди две години за решаване на над 100 хил. случая.

“Ако печалбата продължи да се влошава, DAX може да изгуби част от подкрепата към оценката си“, казва Менг от BI.

Индексът DAX отчита ръст от около 8% от началото на годината и достигна рекордно ниво на 28 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 11.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 13
zelka007
преди 2 седмици
До: 0pk ... хехе ... тва да не ти най-мирната държава в галактиката , дето договорите с нея не струват и хартията в/у която са написани ... дръж се естествено ... освен това няма да връщаме стари зависимости , щото нема тръби към тех - едните си ги гръмнаха , немците ликвидираха вече фирмата , поляците спряха окончателно , а в момента рассийските пpaceта дезинтегрират систематично газопреносните съоръжения в Украйна . очаквате скоро и некое земетресение да ликвидира тръбите в Черноморието ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 2 седмици
До: zelka007 казваш ся всичко е тип-топ с новите договори. Вин-вин дет се вика у ваще среди. Да не се окаже обаче, че в някакъв момент за доставчика ще е по-изгодно да наруши дългосрочния договор и да пренасичи партидата към по-изгодни условия и да се наложи да се връщаме към стари зависимости? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 14
zelka007
преди 2 седмици
До: 0pk ... прав е khao да те храни на интелект ... :))) ... я пробвай да разсъждаваш м/у две оригания на чесън в/у темата "дългосрочен договор с фиксирана цена" - предполагам това искаш да фффкараш в разговорът , и "дългосрочен договор с бенчмарк например henryhub или TTF" ... фащаш ли некъде неква разница таварищ мислител ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
0pk
преди 2 седмици
До: zelka007 a стига бре, пак ли дългосрочни заробващи договори? Нали ги заклеймихме като неефективни и се стремяхме всичко да ни е по борсови цени. Що сега настъпваме същата мотика? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 15
zelka007
преди 2 седмици
До: 0pk ... basf подписаха дългосрочен договор с cheniere за доставка на 800хил тона LNG на година ... sefe , това е фирмата дето нациoнализира операциите на гъссспром в Германия , щото последните саботираха държавата и целият континент !!!!! , та тези си подписаха дългосрочен договор за доставка на LNG с ventura global za 2,25млн тона на година . последните подписаха и с enbw - нещо като топлофикация в германско , за 2млн тона на година ... не ги мисли германците и не риви излишно ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 15
zelka007
преди 2 седмици
До: 0pk ... мазен (цензура) , тва е загниващият запад вее ... вдигат основна лихва с 2% и пада печалбата с 25-40% (не оборота , а печалбата) ... не ти е най-мирната държава в галактиката , дето вдигат лихвата на 16% и регистрират ръстове с по 2-3% . даже задминават вече западащият запад , ако се верва на форумните изучени иконмисти интелекти , дето нищо не се произвежда в него вече ... апна шкембе с чесън и бел лебец , и са смилаш блаженно , а ?! здравословно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
0pk
преди 2 седмици
Лиха беда начало, нали укрозелкич? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още