IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гигантът за дялови инвестиции CVC ще търси над 1 млрд. евро с IPO в Амстердам

Компанията вероятно ще предложи дял от 10 до 15%, заявиха анономни източници

07:12 | 15.04.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Базираната в Люксембург компания за дялови инвестиции и инвестиционни консултации CVC Capital Partners възнамерява да съживи плановете си за първично публично предлагане (IPO) в Амстердам и може да се опита да набере между 1 млрд. и 1,5 млрд. евро, съобщи The Wall Street Journal, като се позова на запознати източници.

Компанията може да заяви намерението си да излезе на борсата още в понеделник и да предложи дял от 10 до 15%, заявиха източниците, които са пожелали да останат анонимни, тъй като информацията все още не е публична. CVC се стреми към оценка от около 13-15 млрд. евро, уточняват те.

Текат разговори по темата и подробностите могат да се променят. Представител на CVC е отказал коментар.

CVC управлява активи на стойност около 186 млрд. евро и притежава дялове в редица компании, сред които швейцарският производител на часовници Breitling и Lipton Teas and Infusions, сочи информация от корпоративния уебсайт. CVC беше и собственик на "Каменица" у нас, след като придоби пивоварните дейности на Anheuser-Busch InBev в Централна и Източна Европа през 2009 г. През 2012 г. компанията продаде бизнеса на американско-канадската Molson Coors.

CVC работи по листването си поне от 2022 г., като предишните опити бяха осуетени от пазарната нестабилност, припомня Bloomberg. Този път възстановяването на европейските първични публични предлагания увеличава шансовете за успешен борсов дебют.

Листването на CVC на борсата, която беше оценена на около 15 млрд. долара, когато продаде миноритарен дял на Blue Owl Capital Inc. през 2021 г., ще постави на изпитание нагласите на инвеститорите към мениджърите на алтернативни активи в ключов за индустрията момент.

Фирмите за дялово инвестиране видяха, че пътят за излизане от инвестиции е силно ограничен през последните години, като инфлацията, високите лихвени проценти и повишената волатилност натежаха върху сключването на сделки. Забавянето на възвръщаемостта също така затрудни набирането на нови средства от фирмите за дялово участие.

Все пак CVC има по-голям успех от своите конкуренти в това отношение. Миналата година компанията набра 26 млрд. евро за най-големия фонд за изкупуване в света и диверсифицира дейността си, като навлиза в нови области, включително инфраструктура и съществуващи портфейли от дялове на фондове за дялово участие.

Евентуалното листване на борсата ще даде на компанията нова валута за придобиване под формата на акции и може да насърчи и други мениджъри на частни активи да станат публични.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 15.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още