IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси не намериха единна посока, на фона на случващото се между Израел и Иран

Stoxx 600 все пак успя да запише минимално повишение

19:14 | 15.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Европейските борси завършиха търговията в понеделник без да намерят единна посока. Това се случи нa фона на засиленото геополитическо напрежение след широкомащабната атака с дронове и ракети на Иран срещу Израел през уикенда, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с минимално повишение, разделяйки се с по-големия ръст, който имаше по-рано по време на сесията. Акциите на петролните и газовите компании поведоха пониженията, отстъпвайки с 1,6%, поради нарастващите рискове в Близкия изток.

Европейски борси. Таблица: CNBC Европейски борси. Таблица: CNBC

Израел съобщи, че е свалил 300 дрона и ракети, насочени към негова територия. Миналата седмица очакванията, че иранската атака може да е неизбежна, се увеличиха след предполагаем израелски удар, който уби висши ирански представители в Сирия. Израел обеща да отвърне, но даде знак, че ще изчака точния момент за това.

Междувременно индексите в Азиатско-Тихоокеанския регион записаха понижения, тъй като инвеститорите претегляха въздействието на атаката. Освен това те са в очакване и на ключови икономически данни от Китай и Япония, които ще бъдат обявени по-късно тази седмица.

Американските борси започнаха сесията си на зелено, докато инвеститорите бяха ангажирани с редица въпроси, включително атаката на Иран и рязката волатилност на фондовия пазар, която доведе до това, че миналата седмица Dow Jones Industrial Average записа най-лошата си седмица за годината.

По-рано днес компанията за дялово инвестиране CVC обяви, че планира да се листне на борсата Euronext Amsterdam, с което потвърди по-ранните слухове. Фирмата планира да набере 250 млн. евро като част от първичното си публично предлагане, като също така ще продаде акции и на част от досегашните си акционери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 15.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още