IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси започват седмицата на червено

S&P 500 и Nasdaq приключиха сесията в понеделник с 1% надолу

23:35 | 15.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските борсови индекси се понижиха в понеделник, тъй като нарастваща доходност по държавните ценни книжа засенчи силния отчет на Goldman Sachs, горещите данни за продажбите на дребно и надеждите, че конфликтът в Близкия изток няма да ескалира повече, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 248,12 пункта, или 0,65%, приключвайки деня на ниво от 37 735,11 пункта. Индексът не успя да запази ръста си от над 1% от началото на сесията и в крайна сметка записа шестия си пореден ден на червено – поредица невиждана от юни.

Широкият индекс S&P 500 отстъпи с 1,2% до 5061,82 пункта, въпреки че по-рано през деня се радваше на 0,88% повишение. Технологичният Nasdaq Composite потъна с 1,79% до 15 885,02 пункта, тъй като акциите на Salesforce и на други технологични компании поевтиняха.

По-високата доходност по държавните ценни книжа попари ръста на пазара от понеделник сутринта. Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа нарасна над ключовото ниво от 4,6% през сесията и достигна най-високата си точка от средата на ноември.

Показателят се повиши, след като данните показаха, че продажбите на дребно в САЩ са се увеличили с 0,7% през март, давайки поредната индикация, че потреблението остава силно въпреки инфлационния натиск. Този темп се оказа над консенсусната прогноза от 0,3% на икономистите, анкетирани от Dow Jones.

Върху настроенията на инвеститорите повлия и атаката с дронове и ракети на Иран срещу Израел в събота вечер, отбелязвайки първата директна атака срещу Израел от иранска територия. Въпреки че по-голямата част от атаките бяха прихванати, опасенията за отмъщение остават.

„Наистина всичко се търгува на базата на части от новини и данни, които идват от Близкия изток в момента“, коментира Алекс Макграт, главен инвестиционен директор в NorthEnd Private Wealth.

Цените на петрола поеха надолу в понеделник, разделяйки се с част от ръстовете, след като нараснаха през седмиците преди атаката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 15.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още