IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ нарастват повече от очакваното

Най-голям ръст за месеца отбелязват онлайн продажбите - с 2,7%

16:23 | 15.04.24 г.
Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg
Снимка: Yuki Iwamura/Bloomberg

Ускоряващата се инфлация през март в САЩ не е възпряла потребителите да пазаруват с по-бързи темпове от очакваното. Това сочат данни на Министерството на търговията, цитирани от CNBC.

Продажбите на дребно в страната са се увеличили с 0,7% през третия месец от годината спрямо февруари, значително над прогнозата на Dow Jones за ръст от 0,3%.

Миналата седмица стана ясно, че индексът на потребителските цени в страната се е увеличилил с 0,4% през март спрямо февруари – нещо, което отново изненада анализаторите. Всичко това означава, че потребителите са в крак с темпа на инфлация, която се ускорява до 3,5% на годишна база, под годишния ръст на продажбите на дребно от 4 на сто.

Без автомобилния сектор, продажбите на дребно са скочили с 1,1% на месечна база, също доста над очакваното увеличение от 0,5 на сто. Повишаването на цените на горивата е спомогнало за увеличаване и на продажбите на дребно, като тези в бензиностанциите са се увеличили с 2,1% през март спрямо февруари.

Въпреки това най-голям ръст за месеца отбелязват онлайн продажбите - с 2,7%.

Фючърсите на фондовия пазар регистрираха печалби след публикуването на данни, а доходността по държавните облигации също се повиши рязко. Така оптимизмът преди отварянето на Wall Street се покачи въпреки ескалацията на напрежението в Близкия изток през уикенда, когато Иран предприе въздушни удари срещу Израел.

Данните от понеделник обаче идват с повишени пазарни опасения относно пътя на паричната политика. Представители на Федералния резерв изразиха предпазливост по темата за намаляването на лихвените проценти, докато инфлационният натиск продължава. Така инвеститорите отново бяха принудени да намалят очакванията си за облекчаване на политиката през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 15.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още