IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото може да поскъпне до 3000 долара за тройунция, смятат анализатори

Възможно е това да се случи през следващите 6 до 18 месеца

09:59 | 16.04.24 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на златото вероятно ще достигне 3000 долара за тройунция през следващите 6 до 18 месеца при увеличаване на притока на инвеститори на фона на очакванията, че Федералният резерв в крайна сметка ще намали лихвените проценти. Това заявяват анализатори от Citigroup, цитирани от Bloomberg.

Експертите, водени от Аакаш Доши, повишиха оценката си за средните цени през 2024 г. до 2350 долара за тройунция и направиха „мащабна ревизия с 40% нагоре“ в своята прогноза за 2025 г. до 2875 долара за тройунция. В момента благородният метал се търгува на цена от 2394,8 щатски долара за тройунция.

Снимка: Bloomberg L.P. Снимка: Bloomberg L.P.

Кюлчетата поскъпват, движени от войните в Близкия изток и Украйна, покупките от централните банки и високото потребителско търсене в Китай.

Според анализатори от Goldman Sachs благородният метал е в „непоклатим пазар“, поради което те повишиха прогнозата си за цената в края на годината до 2700 щатски долара за тройунция. От UBS Group пък очакват цена от 2500 долара за тройунция до края на годината.

Според експертите началото на цикъл от намаления на лихвените проценти от страна на Фед - или потенциален сценарий за рецесия - през 2025 г. ще осигури допълнителен тласък за търсенето на инвестиции, като това неминуемо ще повишава и интереса към златото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
confidentsalmon
преди 1 седмица
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:---- https://use.my/sman
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
Ivel
преди 1 седмица
Първо корекцията до 2150 или малко под това и тогава пак нагоре, но с по-умерени темпове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още