IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на долара се насочва към най-големия си ръст от повече от година

Валутата е стимулирана от очакванията, че Фед ще забави намаляването на лихвените проценти

16:15 | 16.04.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Щатският долар е напът да отбележи най-осезаемото си покачване в цената от повече от година насам. Валутата на САЩ е стимулирана от очакванията, че лихвените проценти в страната ще останат високи за по-дълго време от очакваното. В същото време инвеститорите се насочват към долара и заради ескалиращото напрежение в Близкия изток, предава Bloomberg.

Индексът Bloomberg Dollar Spot се покачва за пети ден във вторник, отбелязвайки ръст от близо 2%. Това е най-големият му напредък от февруари 2023 г.

Снимка: Bloomberg L.P. Снимка: Bloomberg L.P.

Търговците залагат на прогнозите, че Федералният резерв ще започне облекчаване на паричната си политика едва през септември. Само преди седмица се очакваше, че това може да се случи през юли. Преоценката се случва след поредица от изненадващи данни за инфлацията в САЩ, които подклаждат икономическата нестабилност.

„Много е трудно да се борим с възходящата тенденция на долара в момента“, коментира Крис Търнър, ръководител на валутната стратегия в ING Group. Той смята, че индексът може да се покачи с още 1,2% до 1280 пункта, което ще бъде най-високото му ниво от октомври.

От групата на Г-10 на валутния пазар доларът напредна най-много спрямо шведската крона и австралийския долар през последните пет дни. В Азия южнокорейският вон и индонезийската рупия бяха сред най-силно засегнатите от тази динамика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
bobopopov
преди 1 седмица
Аз пък си мислех,че краварите ще си плащат дълга!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още