IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основният борсов индекс в Европа отбеляза най-големия си дневен спад от девет месеца

Stoxx 600 достигна най-ниското си ниво от 7 март насам

20:43 | 16.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основният борсов индекс в Европа записа най-големия си дневен спад от над девет месеца, а минният и банковият сектор поведоха загубите, предават Ройтерс и CNBC. Инвеститорите обръщат гръб на рискови активи заради повишеното напрежение в Близкия изток.

Паневропейският Stoxx 600 се понижи с 1,6% и достигна най-ниското си ниво от 7 март, а по-широкият пазар също отбеляза спад. По-високата доходност по облигациите в еврозоната също притисна акциите.

Секторът на суровините се понижи с 3,1% и отбеляза най-големия си дневен спад от средата на август, след като цените на медта поеха надолу след слабите данни за заводските цени в Китай и силния американски долар.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 1,82% до ниво от 7820,36 пункта. Германският DAX отписа 1,44% и завърши деня на равнище от 17 766,23 пункта. Френският CAC 40 е надолу с 1,4% до равнище от 7932,61 пункта.

Банковият сектор отбеляза спад с 2,6% и отчете най-голямото си дневно понижение от август, повлечен от свиване при британската банка HSBC и най-голямата банка в еврозоната BNP Paribas.

Сред останалите сектори автомобилният, застрахователният и енергийният също изгубиха около 2% всеки.

В макроикономически план ръководителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) продължиха да говорят за понижаване на лихвите през юни, тъй като инфлацията остава на пътя към достигане на целта от 2% до следващата година, въпреки че той все още е изпълнен с препятствия.

По-рано през деня Morgan Stanley и Deutsche Bank съобщиха, че очакват ЕЦБ да понижи лихвите със 75 базисни пункта тази година, докато несигурността относно перспективите за понижаване на лихвите от Федералния резерв се запазва поради упоритата инфлация в САЩ.

Доверието на инвеститорите за намаляване на лихвите предизвика силен ръст на Stoxx 600 от края на 2023 г., който по-рано този месец отбеляза рекорден връх.

Сега вниманието е насочено към корпоративните отчети, като се очаква печалбите да намалеят с 12,1% през първото тримесечие на годишна база, сочат нови данни на LSEG.

На корпоративния фронт цената на акциите на втората по големина стоманодобивна компания в света ArcelorMittal се понижи с 6,9%, след като Deutsche Bank намали рейтинга си на книжата ѝ от „купувай“ на „задръж“.

Книжата на Barry Callebaut поскъпнаха с 6,7%, след като Stifel повиши рейтинга на книжата на производителя на шоколад от „задръж“ на „купувай“.

Цената на акциите на Fresenius се повиши с 4,6%, след като германската компания в сектора на здравеопазването съобщи, че пуска на лекарството „Тиен“ на пазара в САЩ за лечение на хронични автоимунни заболявания.

Книжата на датската застрахователна компания Topdanmark поскъпнаха с 4,3% след по-добра от очакванията печалба през първото тримесечие и по-високи прогнози за печалбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още