IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коментарът на Пауъл за лихвите натежа върху S&P 500, Dow прекъсна губещата си серия

Председателят на Фед заяви, че лихвите може да останат високи заради липсата на напредък в борбата с инфлацията

23:57 | 16.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

S&P 500 се понижи във вторник, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че може да се наложи лихвите да останат високи, предава CNBC.

Широкият измерител изгуби 0,21% от стойността си и завърши деня на ниво от 5051,41 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite е надолу с 0,12% до равнище от 15 865,25 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average обаче не се вписа в низходящата тенденция и прибави 63,68 пункта до ниво от 37 798,97 пункта, подкрепен от книжата на UnitedHealth. Индексът с 30 компании прекъсна шестдневната си губеща серия.

Следобедната търговия беше колеблива, след като Пауъл заяви, че сегашното състояние на икономическата политика трябва да бъде запазено на фона на упоритите ръстове на цените.

„Най-скорошните данни показват стабилен ръст и продължаваща сила на трудовия пазар, но също и липса на допълнителен напредък от началото на годината за връщане към целта за инфлацията от 2%“, коментира председателят на Фед.

Но Dow беше подкрепен от силния ръст в цената на акциите на UnitedHealth от над 5% след по-добри от очакванията приходи през първото тримесечие. Това компенсира спада с около 2% при конкурента и член на индекса на сините чипове Johnson & Johnson, който публикува смесени резултати за тримесечието.

Книжата на Morgan Stanley поскъпнаха с 2,5%, след като тя надмина консенсусните прогнози на анализаторите. Цената на акциите на Bank of America се понижи с 3,5 на сто, след като тя обяви спад на печалбата и приходите си.

Най-големите компании в Америка дават на Wall Street основание за оптимизъм в началото на сезона на отчетите. При по-малко от 10% от листнатите в S&P 500, които са обявили финансовите си резултати до момента, близо четири на всеки пет са надминали консенсусните очаквания на Wall Street, сочат данни на FactSet.

„Пауъл пое по-решително в „ястребова“ посока“, коментира Куинси Кросби, главен глобален стратег за LPL Financial. „Това не беше благоприятно за фондовите пазари, но те разбраха посланието“, допълни той.

Трейдърите следят и напрежението в Близкия изток, след като Иран изстреля ракети и дронове срещу Израел в събота. Индексът на волатилността CBOE, определян обичайно като индекса на страха, е близо до ниво от около 19 пункта.

Макар че Dow прекъсна губещата си серия, периодът на спад изяде голяма част от ръста му от началото на годината. Това е значително преобръщане на тенденциите предвид факта, че той доближи 40 хил. пункта само преди няколко седмици.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до съответно 4,669% и 4,766%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, прибави 0,13% до 106,35 пункта. Еврото се търгува на ниво от 1,062 долара, а паундът е на равнище от 1,243 долара- Спрямо йената щатските пари поевтиняха леко до 154,67 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола остана стабилна, докато САЩ подготвят нови санкции срещу Иран, които може да са насочени към износа на петрол на страната след въздушното нападение на ислямската република срещу Израел.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за юни поевтиняха с 8 цента до 90,02 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI с доставка за май се понижиха леко до 85,36 долара за барел.

Американските фючърси върху златото прибавиха 1% и завършиха деня на ниво от 2407,8 долара за тойунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още