IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: ЕЦБ не трябва да се плаши да намали лихвите през лятото

Икономическият цикъл може много бързо да се промени и да се върнем към процеси на покачваща се инфлация, посочи Преслав Райков

17:52 | 17.04.24 г. 2

Ако данните за инфлацията и икономиката в Европа диктуват решението за понижения на лихвите, Европейската централна банка (ЕЦБ) е редно да ги последва, а не просто да чака Фед. Това коментира Преслав Райков, финансов анализатор, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Икономическият цикъл може много бързо да се промени и да се върнем към процеси на покачваща се инфлация и икономики в голям риск и тогава ходът да бъде закъснял, коментира гостът.

Той посочи, че ако ЕЦБ изпревари Фед с пониженията на лихвите, ще има съществено раздвижване на валутния курс евро - долар.

Райков смята, че Фед ще иска да завърши борбата си с инфлацията и да върне доверието в себе си, така че не може да се очаква намаление на лихвите в следващите месеци, а след това наближават изборите в САЩ. „Тогава Пауъл ще насочва пазарите предимно с коментарите си. Ако въобще има облекчаване на политиката, тя може да се очаква през септември“, каза Райков. Той уточни, че ситуацията пред Европейската централна банка е съвсем друга и институцията не трябва да се плаши да намали лихвите през лятото, тъй като трябва да се справя със забавящата се индустрия в Германия, Франция и Италия.

В коментар за ръста в цената на златото събеседникът посочи, че металът е записал прекалено агресивен ръст през последните месеци до нива от 2400 долара за тройунция, но според него ръстът ще бъде ограничен на ниво от 2500 долара. „Няма фундамент за 3000 долара за тройунция, а движението беше причинено предимно от разочарованието на пазарите от забавените намаления на лихвите на Фед“, каза той. 

В коментар за реакцията на пазарите след нападението с дронове и ракети на Иран срещу Израел Райков каза, че пазарите не реагираха сериозно, като спокойствието се дължие на силния долар, който обезсили ръста при суровините и най-вече петрола.

"Силата на долара основно пое ефекта от конфликта. Доларът е все още един актив убежище, който беше през последните три-четири години. Изигра го и този път като такъв актив и съответно поскъпна доста - основните суровини, котирани в долари, съответно поевтиняват или не регистрират ръст", посочи гостът.

"При петрола се очаква ответната реакция на Израел на атаката, като има потенциал за скок до 95-97 долара за Брент и да приближи границата от 100 долара за барел, което може да накара ОПЕК да се намеси и върне количества на пазара", посочи Преслав Райков.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
Achtung
преди 1 седмица
Ако ЕЦБ мигне първа и понижи лихвите, а ФЕД реши да ги задържи, до края на годината ще има паритет на еврото с долара. САЩ са в по-добра позиция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
baba_meca
преди 1 седмица
Ако ЕЦБ продължава така, то няма де е далече времето, когато в трудовите договори ще пише: заплата xxx унции злато, които се плащат в Евро по курса за деня на банковият превод
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още