IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските фондови пазари започват седмицата с позитивно настроение

Цената на златото отстъпи от рекордните нива на фона на успокояването на напрежението в Близкия изток

20:21 | 22.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските фондови пазари започват седмицата с позитивно настроение

Европейските фондови пазари записаха ръстове в първата сесия за седмицата, след несигурността относно политиката на централните банки през миналата седмица, пише CNBC.

Паневропейският Stoxx 600 затвори на ниво от 502,31 пункта, което е повишение от 0,6 на сто. Повечето сектори, част от индекса, са на зелена територия ,като лидер са телекомуникационните компании. Автомобилният сектор обаче потъва с 0,8%.

Германският DAX се повиши с 0,7% до 17 860,8 пункта, докато френският САС 40 добави 0,22% до 8040,36 пункта.

Водещият индекс на Лондонската фондова борса - FTSE 100, се повиши с 1,62% до рекордните 8023,87 пункта. Това е четвърти пореден ден с повишение, а индексът днес подобри предишното си най-добро представяне, записано през февруари 2023 година (8014 пункта). Подкрепа оказаха позитивни данни за възстановяването на имотния пазар във Великобритания, както и очакванията, че Английската британска банка ще намали лихвите през лятото.

Петролните пазари се стабилизираха, след като напрежението в Близкия изток намаля. Иран съобщи, че няма да отговори на атаката с дронове, която извърши Израел в края на миналата седмица. Това доведе цената на сорта "Брент" до ниво от 87 долара за барел към края на европейската сесия. Това е понижение от 0,3 на сто. Американският лек суров петрол (WTI) обаче поскъпва леко - с 0,15% до малко над 83 долара за барел.

На валутните пазари търговията е под влияние на прогнозите за мерките на централните банки. Стойността на долара тръгна надолу, след като очакванията са, че Федералният резерв ще бъде последната от водещите институции, която ще намали основния лихвен процент. Търговията с еврото се извършва при 1,065 долара за брой. Един британски паунд падна се разменя при 1,235 долара на фона на очакванията Английската централна банка да намали лихвите още през лятото.

Цената от златото отстъпва от рекордните нива, записани през миналите дни. Пазарите се успокоиха след липсата на ескалация на напрежението между Иран и Израел. Ценният метал се търгува за 2346,80 долара за тройунция, което е понижение от малко под 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 22.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още