IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите засилват залозите за ново увеличение на лихвите от Фед

Макар понижение на лихвените проценти да е основният вариант, пазарите на опции все повече отразяват възможността централната банка да предприеме обратната стъпка

10:50 | 23.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Win McNamee/Getty Images
Снимка: Win McNamee/Getty Images

Трейдърите засилват залозите, че Федералният резерв може да повиши основните лихви отново – преди немислима перспектива, която подчертава промяната в пазарните очаквания след по-високи от очакваното данни за икономиката на САЩ и ястребови коментари от централните банкери, съобщава Financial Times.

Пазарите на опции сега допускат вероятност около една на пет за увеличаване на основните лихви в рамките на следващите 12 месеца, което е рязко увеличение спрямо началото на годината, посочват анализаторите.

Промяната в очакванията удря облигационните пазари, като доходността по двугодишните държавни ценни книжа, чувствителни към лихвите, достигна петгодишен връх от 5,01%. Фондовите пазари на Wall Street отбелязаха най-дългата си серия загуби от 18 месеца, преди да отбележат скок в понеделник.

Основното очакване на трейдърите е за едно или две намаления от по четвърт процентен пункт тази година спрямо 6-7 през януари, показват данни от пазарите на фючърси.

След три месеца на по-високи от очакваното данни за инфлацията обаче инвеститорите на пазара на опции започват да приемат сериозно възможността – допусната по-рано този месец от бившия финансов министър Лорънс Самърс – че следващата стъпка на Фед може да е увеличение, а на понижение.

„В даден момент, ако данните продължат да разочароват, тогава мисля, че Фед ще трябва да започне отново с повишения“, казва Ричард Кларида, икономически консултант в Pimco, който по-рано бе заместник-председател на централната банка. Кларида добавя, че повишение на лихвите за него не е основният вариант, но е възможност, ако основната инфлация отново се върне над 3%.

Икономистите очакват измерителят на основните разходи за лично потребление – метрика за инфлацията, следена от Фед – да стигне 2,7%, когато данните за март бъдат публикувани в петък.

„Мисля, че е напълно подходящо да отразим [увеличение на лихвите]”, казва Грег Питърс, съглавен инвестиционен директор на PGIM. „Чувствам се много по-добре, когато пазарът оценява в цените това спрямо началото на годината, когато се отразяваха само намаления, и то в крайности“, посочва той.

Фед агресивно повиши основните лихви между март 2022 г. и юли 2023 г., опитвайки се да укроти инфлацията. Оттогава насам лихвите се задържат между 5,25% и 5,5%.

Миналата седмица Джон Уилямс, гуверньор на Фед за Ню Йорк, заяви, че текущото състояние на американската икономика означава, че не „усеща спешна нужда от намаляване на лихвите“. Въпреки че това не е основният му вариант, той добави, че „ако данните ни говорят, че ще се нуждаем от по-високи лихви, за да постигнем целите си, тогава очевидно бихме искали да направим това“.

Ценообразуването на опциите отразява приблизително 20% вероятност за повишаване на лихвите тази година, посочва Ед ал-Хусейни, стратег по лихвите в Columbia Threadneedle Investments. Анализът се основава на опции, които ще се изплатят в случай на повишаване на лихвения процент за обезпечено овърнайт финансиране – бенчмарк на паричния пазар, който следи отблизо разходите за заеми на Фед.

Бенсън Дърам, ръководител на световната политика и разпределението на активи в Piper Sandler, коментира, според анализът му предполага вероятност от почти 25% за покачване на лихвите през следващите 12 месеца, а анализът на PGIM на данните за опциите от Barclays показва вероятност от 29% за такова увеличение в рамките на същия период.

В началото на 2024 г. вероятността е била под 10%.

Въпреки това, макар че инвеститорите използват опции за хеджиране срещу – или печалба от – възможността за повишаване на лихвите, бърза поредица от понижения също остава възможност.

Пазарът на опции предполага вероятност около 20% Фед да намали разходите по заемите с цели 2 пр.п. - или осем понижения – през следващите 12 месеца, посочва Дърам.

„Има много, много несигурност“, казва Дърам. „Моят основен вариант е подобен на основния на Фед през последните 18 месеца, но и допускам също така да намаляват лихвите много по-бързо при определени сценарии. Мога също така да допусна, поради различни причини, да добавят още едно увеличение“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още