IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как американската икономика успява да расте, без да прегрее и въпреки ходовете на Фед

Имигрантите, които Тръмп иска да изгони, се оказват отговорът на въпроса, който мъчи икономистите от около година

08:45 | 13.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От около година икономистите са объркани в търсене на отговора как американската икономика продължава да се разширява, без да прегрее и въпреки мерките на Федералния резерв за забавяне на инфлацията, които по учебник трябва да доведат до рецесия. Отговорът е съвсем прост - милионите имигранти, които са доволни да заемат всяка работа в страната, пише AP.

Прогонени от икономическата криза в собствените си държави, те бързо намират работа, която им позволява да покриват сметките си, а също така да пращат пари на своите роднини. Независимо дали са законно в САЩ, или не.

Благодарение на мигрантите много американски компании успяха да намерят нужните им работници. И ситуацията днес е следната - повече работници заемат повече работни места и харчат повече пари. Това стимулира ръста на икономиката, което създава още работни места. В същото време този ръст не води след себе си до "избухване" на инфлацията, защото на пазара има достатъчно работници, което не принуждава компаниите да увеличават заплатите - съответно и да прехвърлят този разход на потребителите и да повишават цените.

По тази причина и Федералният резерв засега не успява да намали ръста на цените до определените граници от 2%, но в същото време и нивата не са същите спрямо преди две години. Според анализатори в Министерството на труда на САЩ броят на мигрантите се е оказал по-висок, отколкото са предполагали, и това е причината и действията на Фед да не дават очаквания резултат.

Имиграцията в момента е основна тема в САЩ, поета от кандидата за президент на републиканците Доналд Тръмп. Според АР реториката му често е обидна за чуждите граждани, характеризирайки ги като "опасни престъпници, които тровят кръвта на Америка". Той обещава на своите избиратели да изгради стена на границата с Мексико и да депортира чужденците.

Но в същото време компаниите се нуждаят от още и още служители, а родените в САЩ във възрастовата група 25-54 години, тоест в най-продуктивната за работа възраст, намаляват. Недостигът се попълва от имигрантите - основно хора в трудоспособна въраст, които търсят работа.

В последните четири години хората в тази възраст, които имат работа или активно търсят такава в САЩ се увеличава с 2,8 млн. души и 96% от тях не са родени в страната. Имигрантите сега заемат 18,6% от работните места в САЩ.

Много работодатели са категорични, че не могат да намерят американци за работата - собственикът на компания за почистване на хотели например казва, че 85% от 3500-те му служители са имигранти. "Без служители ще фалираме", казват от Interessant Hotels & Resort Management, базирана в Орландо (Флорида).

Мнението се споделя от повечето собственици на компании, интервюирани от АР. Те разчитат не само на новопристигналите имигранти, но и на хората, които са в страната от години. Именно те успяват да поддържат ръста на икономиката, но без да прегрява и без рязко увеличаване на инфлацията.

Преди икономистите смятаха, че американската икономика може да добавя по 60 хил.-100 хил. работни места на месец, без да се стигне до прегряване. Оказа се обаче може много повече - между 160 хил. и 200 хил., посочва още АР.

Имигрантите заемат нископлатените и нежелани длъжности, които обаче са важни - грижи за възрастни и деца, както и услуги по почистване, тежка физическа работа и т.н. Но в същото време много от тях имат по-големи амбиции и успяват да стартират собствен бизнес и така повишават продуктивността на труда, а и насърчат и отварянето на нови работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 13.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още