IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се повишават, докато запасите в САЩ намаляват*

Фючърсите върху американския West Texas Intermediate поскъпнаха до 83,44 долара за барел

09:04 | 24.04.24 г.
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Цените на петрола леко се повишиха в сряда, след като данните за промишлеността показаха изненадващ спад на запасите от суров петрол в САЩ през миналата седмица. Това е положителен знак за търсенето, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол Брент поскъпнаха с 5 цента, или 0,06%, до 88,47 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate се повиши с 8 цента, или 0,1%, до 83,44 долара за барел.

Според пазарни източници, позоваващи се на данни на Американския петролен институт, запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 3,237 млн. барела през седмицата, приключила на 19 април. По-рано шестима анализатори, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха ръст от 800 000 барела.

Трейдърите ще следят за официалните данни за запасите от петрол и петролни продукти в САЩ, които трябва да бъдат публикувани по-късно днес.

Бизнес активността в САЩ се охлади през април до четиримесечно дъно, като във вторник S&P Global съобщи, че индексът на мениджърите по поръчките (PMI), който проследява секторите на производството и услугите, е спаднал до 50,9 пункта през април от 52,1 пункта през март.

Намаляването на лихвените проценти в САЩ би могло да засили икономическия растеж, а оттам и търсенето на „черно злато“ от страна на най-големия му потребител в света, посочват анализаторите.

Експертите все още се фокусират и върху последните развития на конфликта в Близкия изток, въпреки че засега въздействието му върху доставките на петрол остава ограничено. Във вторник израелските удари се засилиха по цялата територия на Ивицата Газа, като това беше един от най-тежките обстрели от седмици насам.

Данните са актуални към 08:30 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още