IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Петролът може да поскъпне над 100 долара за барел

За момента не се очаква по-сериозен отговор на Израел директно срещу Иран, посочи Николай Шуманов

18:31 | 16.04.24 г.

Петролът може да поскъпне над 100 долара за барел, ако напрежението в Близкия изток ескалира, но за момента не се очаква по-сериозен отговор на Израел директно срещу Иран. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria финансовият анализатор Николай Шуманов.

Той посочи, че атаката на Иран срещу Израел през уикенда вече беше очаквана от пазарите, така че нямаше директен ефект върху цената на петрола.

Според него при евентуално включване на САЩ в конфликта няма как да се прогнозира цената на петрола. „Не знаем кой друг съюзник на Иран би се включил“, коментира той, но предположи, че сериозната подкрепа може да не е с въоръжени сили, и добави, че Китай и Русия могат да подпомогнат Иран финансово „по един или друг начин“.

Що се отнася до предложенията в САЩ да се окаже натиск върху Китай, за да спре да внася ирански петрол, Шуманов смята, че това много трудно ще се приложи на практика. „Ако САЩ наложат санкции на китайски банки, които обслужват покупките, напрежението би било много по-голямо в Близкия изток и Иран би бил подтикнат да извърши по-сериозни действия срещу Израел. Това е нож с две остриета“, посочи финансовият анализатор.

Той обърна внимание, че при ескалация Иран има възможност да затвори Ормузкия проток, през който минават не само петрол, но и доставките на втечнен газ от Катар за западните държави. По думите на Шуманов Иран може да направи това, за да засегне международната търговия.

Според него при увеличение на инфлацията се очаква да има недоволство сред гражданите на страните, които са се включили в помощ на Израел. „Биха направили всичко, за да нанесат сътресение на Западна Европа и САЩ“, смята анализаторът.

Шуманов очаква напрежението в Близкия изток да е определящо за цената на петрола в краткосрочен план. „Ако има сериозно поскъпване, това може да повлияе на решенията на централните банки за лихвените проценти“, прогнозира финансовият анализатор.

Какви са очакванията за цената на петрола с решението на ОПЕК през юни?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още