IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Всички фактори в момента подкрепят поскъпването на златото

Среброто губи монетарна функция като пазарен метал, връзката със златото ще изчезне до 15 години

20:35 | 25.04.24 г. 1

Всички фактори в момента подкрепят поскъпването на златото в краткосрочен и средносрочен план. Това коментира Крум Атанасов, основател на Igold, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Експертът посочи, че временното успокоение на напрежението в Близкия изток и сигналите на Федералния резерв за забавяне на намаленията на лихвите са били причина за леката корекция в цената на златото. Металът се търгуваше над 2300 долара за тройунция, след като цената спадна с 3% в предходните две сесии.

Инвеститорите в злато ще следят макроданните, каза Атанасов. "Ще следим базисната инфлация, без много волатилните храни и енергия. Другото нещо, което следим изкъсо, е геополитиката, специално Близкия изток. Войната в Украйна е доста постоянен конфликт, който също се отразява върху цената на метала, но Близкият изток е там, където може да се случи нещо непосредствено. И след месец - новото изказване на Федералния резерв", поясни гостът в предаването.

Покупките на бижута с инвестиционна цел на азиатските пазари също може да имат временно влияние върху цената на златото, но определено не са от основните фактори. "На фона на това което правят централните банки, пенсионните фондове, хедж фондовете, банки с отдели за търговия със злато, ритейл покупките нямат чак толкова голямо значение", коментира Атанасов. 

По думите му всички фактори в момента подкрепят поскъпването на златото в краткосрочен и средносрочен план.

„Не се очаква отлив на капитал от злато към дългосрочни ДЦК на САЩ, няма очаквания за значително поскъпване на долара, което да свали цената на златото, геополитическото напрежение продължава, а Фед ще трябва да намали лихвите в даден момент. Това, заедно с продължаващите покупки от централните банки - особено Китай и други страни от БРИКС в търсенето им на защита от американския долар и санкци, обуславя възходящата прогноза за златото“, обясни Атанасов.

Макар да поскъпва като цяло, от 2013 г. насам среброто реализира процентно все по-ниски ръстове, като това се дължи на решението на централните банки да спрат да го приемат като финансов актив, което означава, че вече не оказват влияние върху цената на метала. "Среброто вече не е пари, макар 5000 години да е било пари", коментира събеседникът. И допълни, че в момента среброто е по-скоро индустриален метал, но много инвеститори все още не го разбират и това е причината двата метала да имат някаква корелация. Тази връзка ще се разруши до 15 години, смята Атанасов. „Цената на среброто ще се движи от търсенето от автомобилната и соларната индустрия“, добави той.

Кога страните от БРИКС ще могат да изравнят златните резерви на Запада, какъв е интересът в България към златото може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 1
baba_meca
преди 1 седмица
Щом експертите почнат така да говорят, бягаме далече ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още