IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за спиране на огъня в Близкия изток продължават да понижават цените на петрола*

Намаляващите опасения от ескалация на конфликта предполагат и по-малък шанс за прекъсване на доставките

09:52 | 01.05.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Цените на петрола се понижават за трети ден в сряда, на фона на нарастващите надежди за споразумение за прекратяване на огъня в Близкия изток и нарастващите запаси и производството на суров петрол в САЩ – най-големия потребител на петрол в света, предава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент за юли поевтиняват със 70 цента, или 0,8%, до 85,63 долара за барел, а фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate за юни се понижават със 75 цента, или 0,9%, до 81,18 долара за барел.

Очакванията, че може да се стигне до споразумение за прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“ след подновените усилия, водени от Египет, за подновяване на достигналите задънена улица преговори между двете страни, тласнаха цените на петрола надолу.

„Потенциалът за споразумение за прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“ намали опасенията за ескалация на конфликта и всякакви възможни прекъсвания на доставките“, посочват анализатори от ANZ в бележка от сряда.

Въпреки това израелският премиер Бенямин Нетаняху във вторник обеща да продължи с отдавна обещаното нападение върху южния град Рафах, независимо от отговора на „Хамас“ на последните предложения за спиране на боевете и връщане на израелски заложници.

Натиск върху цените оказаха и нарастващите запаси от суров петрол в САЩ, и засилването на предлагането на суров петрол.

Производството в САЩ нарасна до 13,15 млн. барела на ден през февруари от 12,58 млн. барела на ден през януари. Това е най-голямото му двумесечно увеличение от от около 3 години и половина, обяви Администрацията за енергийна информация.

„Продължаващите признаци за инфлация също повдигнаха опасения относно търсенето на суров петрол. Това се случва преди сезона на активно шофиране в САЩ, когато търсенето на бензин нараства силно“, посочва анализатори от ANZ.

Проучване на Ройтерс във вторник установи, че добивът на петрол от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще намелее със 100 хил. барела на ден през април до 26,49 млн. барела на ден.

Проучването отразява по-ниския износ от Иран, Ирак и Нигерия, предвид продължаващите доброволни съкращения на доставките от някои членове, договорени с по-широкия съюз ОПЕК+.

*Данните са актуални към 9:30 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 02.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 5
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 седмици
До: zelka007, и спирай вече, /ако можеш де/ с тези "антиваксърете-газовици нефелници" - безкрайно са изтъркани вече. Измисли нещо ново и свежо, ако можеш де :), за да се посмеем и ние, малко или много :):).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 седмици
До: ooo зеле, днес нещо сме много активирани:) Да не си получил и ти заплатата като куххия и да разСпускаш тука?:):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 14
zelka007
преди 2 седмици
и по темата , но лекинко в страни ... задави ли се нефффтохимът ни с иракският петрол ?! вдигнаха ли се цените от тунизийският петрол ?! а друзя-антиваксърчета-защитницинапаметници ... ?! ... кво станА ве нефелчета ... ?! ... колко кораба от Тунис разтовариха вече ?! следите ли темата , или като с ваксините , ни лук яли ни лук мирисали ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 18
zelka007
преди 2 седмици
да отбележа за антиваксърете-газовици нефелници , пореден удар по поредно нефтено депо с унищожена инфраструктура на територията на най-мирната държава в галактиката с най-големите залежи и най-сигурните доставки и ... иии ... и цените на петролът падат ... :))) ... фащате ли друзя чeбурашки колко незначителна е вече за световната икономика , наука и театър лелеяната от вазе една/осма от земната суша и гнъсавото й население , от крадци на бидета и перални ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още