IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след тридневна загуба*

Цените се понижиха с над 3% в сряда до 7-седмично дъно

08:50 | 02.05.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават в четвъртък, възстановявайки се от трите дни на загуба. Тласък дават очакванията, че по-ниските цени може да накарат САЩ – най-големия потребител на суров петрол в света, да започне да запълва стратегическите си резерви, поставяйки долна граница на цените, съобщава Ройтерс.

Въпреки това цените се понижиха с над 3% в сряда до седемседмично дъно, след като Федералният резерв остави основните лихви без промяна, което може да ограничи икономическия растеж тази година и да ограничи ръста в търсенето на петрол. Петролът бе под натиск и от очакваното увеличение на запасите в САЩ и сигналите за предстоящо спиране на огъна между Израел и „Хамас“, което ще успокои опасенията за доставките от Близкия изток.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се повишават с 52 цента, или 0,62%, до 83,96 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 47 цента, или 0,59%, до 79,47 долара за барел.

„Петролният пазар бе подкрепен от спекулации, че ако WTI се понижи под 79 долара за барел, САЩ ще се насочат към запълване на стратегическите си резерви“, коментира Хироюки Кикукава, президент на NS Trading, подразделение на Nissan Securities.

САЩ заявиха, че целят да запълнят стратегическите си резерви след историческа продажба от запасите през 2022 г. и че искат да купят петрол на цена от 79 долара за барел или по-малко.

В Близкия изток очакванията растат, че Израел и „Хамас“ са може би близо да споразумение за спиране на огъня след подновен опит за преговори, воден от Египет. Въпреки това израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че ще продължи напред с дълго обещаваното нападения срещу южния град в Газа Рафах въпреки позицията на САЩ и предупреждението на ООН, че това ще доведе до трагедия.

Администрацията за енергийна информация (EIA) на САЩ съобщи, че запасите от суров петрол са се увеличили със 7,3 млн. барела до 460,9 млн. барела през седмицата до 26 април спрямо очаквания на анализатори в проучване на Ройтерс за спад от 1,1 млн. барела на ден.

Резервите от суров петрол на САЩ са на най-високото си ниво от юни, добави EIA.

*Цените са актуални към 8:25 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 02.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още