IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската инфлация надхвърли прогнозите и достигна 4-месечен връх

Войната вероятно е подхранила инфлацията в Швейцария, смятат икономисти

12:38 | 02.05.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Инфлацията в Швейцария скочи до нива, надвишаващи очакванията на икономистите, и достигна 4-месечен връх, давайки на властите основания да бъдат предпазливи в преценката си дали да намалят отново лихвените проценти, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени се увеличават с 1,4% през април спрямо година по-рано, съобщи швейцарската статистическа служба в четвъртък. Това е ръст спрямо нивото от 1% през предходния месец и надвишава прогнозата за средно 1,1%, направена от икономисти, анкетирани от Bloomberg.

След публикуването на информацията стойността на швейцарския франк скочи с 0,4% до 0,9757 евро.  

Много по-бързо от очакваното данните се приближават към стойността от 1,4%, който Швейцарската национална банка предвиди в прогнозата си за второто тримесечие на годината. Прогнозата беше обявена с първото намаление на лихвените проценти за една от страните с 10-те най-търгувани валути в света.

Президентът на националната банка Томас Джордан предупреди миналата седмица, че „по всяко време“ могат да настъпят нови ценови сътресения предвид повишената несигурност в глобален мащаб. Той очерта продължаващия конфликт в Близкия изток като най-големия риск за паричната политика в момента.

Войната вероятно е подхранила инфлацията в Швейцария, смятат и икономисти, като се имат предвид неотдавнашният ръст на цените на петрола и прекъснатите вериги за доставки, особено около Суецкия канал.  

Така нареченият основен измерител на инфлацията – който изключва променливите елементи като енергията и храните – също се ускорява през април, достигайки 1,2% при 1% през предходния месец.

Политиците се опасяват, че ръстът на цените може да доведе до т.нар. вторични ефекти, тъй като заетите изискват компенсации за повишените разходи за живот. Профсъюзите вече настояват за по-високи заплати след тригодишен спад на реалните възнаграждения.

Въпреки това Швейцария все още държи едно от най-ниските нива на инфлация в Европа. Данните от еврозоната показват, че през април цените там са се повишили с 2,4% на годишна база. Въз основа на хармонизирания показател на Европейския съюз швейцарската инфлация за изминалия месец също е 1,4%.

Франкът е сред най-слабо представящите се валути спрямо еврото през тази година от групата на десетте най-търгувани в света, отбелязвайки спад с близо 5% в резултат от изненадващото понижение на лихвения процент от страна на швейцарската централната банка през март. През миналия месец франкът стигна до най-ниското си ниво за последната година, достигайки 0,9845 евро, след което се възстанови.

В отделна публикация в четвъртък индексът за промишлеността, публикуван от UBS Group AG и procure.ch, се понижи през април до 41,4 пункта – най-ниското ниво от октомври насам. Показателят за услугите отбеляза ръст до 55,6 пункта, надхвърляйки прага от 50 пункта, който сочи експанзия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 02.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още