IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фрагментираният френски парламент вещае нови негативи за инвеститорите

Френските избори обаче като цяло дават още една причина на глобалните инвеститори да избягват Европа

14:49 | 11.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Още през май рейтинговата агенция S&P Global понижи рейтинга на френските държавни облигации и на практика каза на политиците в страната: вземете мерки, пише колумнистката на Financial Times Кейти Мартин.

„Политическата фрагментация засилва несигурността по отношение на способността на правителството да продължи да прилага политики, които увеличават потенциала за икономически растеж, и да се справи с бюджетните дисбаланси“, се казва в бележка на агенцията, придружаваща решението ѝ да намали рейтинга на страната с една степен до AA-.

Това се случи на 31 май, преди изборите за Европейски парламент да предизвикат верижна реакция от национални гласувания, които завършиха на 7 юли с парламент без мнозинство във Франция. Крайната десница се справи добре, но не достатъчно, за да преодолее скока в подкрепата за комбинация от центристи, комунисти и зелени, които се обединиха зад каузата да държат "Национален сбор" (RN) на Марин льо Пен далеч от властта.

Това, което се задава, ще бъде продължителен период на кавги, пози и претенции на съперничещи си политици да представляват единствения истински глас на Франция. С други думи, що се отнася до пазарите: положението е без промяна.

На брифинг след изборите Бенжамен Мелман, глобален главен инвестиционен директор в Edmond de Rothschild Asset Management в Париж, каза, че от положителна гледна точка резултатът от гласуването означава, че „няма да има момент ала Лиз Тръс“ на сътресение на пазара на облигации чрез рязка промяна във фискалната политика. Но, добави той, „не виждам решение на средносрочните до дългосрочни проблеми, пред които е изправена Франция“. Страната трябва да се подготви за още едно или две понижавания от рейтинговите агенции, добави той, и за още парламентарни избори след около година.

Политически, всичко във Франция се промени. Икономически, нещата, от които инвеститорите наистина се интересуват - не толкова. Ето защо досега (и си струва да припомним, че това са ранни дни, много неща все още могат да се оправят или влошат оттук нататък) видяхме само мимолетни спадове на еврото, френските акции и държавните ценни книжа (ДЦК).

Всъщност блокажът, караниците и позьорството, макар и да са лоши за демокрацията, в много отношения са точно това, което инвеститорите искат да продължи. Те бяха нервни относно възможността за крайнодясно правителство. Въпреки че RN обеща да се отнася добре с пазарите, перспективата партията да прекара години в битка с ЕС за бюджетите създаде риск Франция да се превърне в новата Италия, която исторически е уязвима от колебанията на пазара на облигации. В най-лошия случай RN може да възобнови подкрепата си за Frexit (излизане от ЕС – бел. прев.)

Но инвеститорите бяха нервни и от перспективата крайната левица да излезе победител. Всъщност те все още са. Както главният инвестиционен директор на UBS Global Wealth Management Марк Хефеле посочи, една от възможностите за президента Еманюел Макрон сега е да назначи министър-председател от партията, спечелила най-много места - в случая крайнолевият "Нов народен фронт" (NFP).

„Правителство на NFP вероятно ще се опита да отмени скорошните пенсионни реформи и тези, свързани с безработицата, да увеличи минималната работна заплата и да не се ангажира с фискална консолидация“, пишат Хефеле и неговият екип. „Вярваме, че програмата на NFP, ако се приложи, както бе лансирана, може да доведе до значително влошаване на вече високия бюджетен дефицит.“ Това не е добър резултат за разходите по заемите на френското правителство, което пък не е добър резултат за корпоративна Франция. Ето защо за мнозина фрагментираният парламент е най-добрият от поредица неприятни варианти.

Цялата тази драма ще тегне не само над Франция, но и над цяла Европа за известно време. „Възможно е насочването на активи към френските акции да бъде трайно намалено“, каза Фредерик Леру, член на стратегическия инвестиционен комитет на френската инвестиционна къща Carmignac.

В допълнение всичко това предоставя още една неприятна причина за глобалните инвеститори извън Европа просто да избягват континента. „Проблемът е възприемането на Европа извън нея“, коментира Николас Фалер, съизпълнителен директор за управлението на активи в Swiss Wealth Manager UBP. „Всяка година имаме основателна причина да не инвестираме в Европа“, каза той. Винаги изниква нещо, което да притъпи интереса на клиентите в Азия например. Защо да полагате усилия, за да разберете сложността на Европа, когато САЩ се движат бързо, правят пробиви и осигуряват силна пазарна възвращаемост?

Като цяло този резултат е изненада. Проучванията на общественото мнение сочеха крайнодясно мнозинство, което не успя да се материализира. Това е полезно напомняне да не разчитаме твърде много на проучванията преди изборите в САЩ, които злокобно се задават на хоризонта. Но както казаха анализаторите на Rabobank в бележка: „Това е нещо като изненада повече откъм стил, отколкото откъм същност... Резултатът е същият, тъй като сега вероятно наблюдаваме период на парализа на политиката. Наистина без промяна, завършва Мартин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 11.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още