IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите не трябва да се борят с Фед

Централната банка едва ли ще мигне, докато инфлационните очаквания отново не се закотвят трайно

17:24 | 10.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Но може да се каже, че идеята се вкоренява сред инвеститорите от няколко ъгъла. Основното е, че цените на държавните облигации се стабилизираха след резкия спад, което предполага, че не само инфлационните очаквания са овладени, но и че инвеститорите се подготвят за по-бавен растеж и дори за по-бавен темп на затягане от централната банка. Референтните 10-годишни американски ДЦК имаха доходност от 2,91% миналия четвъртък – високо ниво по стандартите от последните няколко години, но доста по-ниско от пика над 3% в началото на май. Съответно доларът поевтиня.

Но, разбира се, Уолстрийт и реалната икономика са много различни неща. Поевтиняващият долар и по-ниската доходност на облигациите са, при равни други условия, добри за акциите. Отскокът вече е ясно изразен – индексът S&P 500 на големите американските акции се е покачил с цели 9% от най-ниската си точка на 20 май. Индексът MSCI World е нагоре с по-ниските, но все така впечатляващи 6%. Корпоративните облигации също отскочиха.

Големият въпрос обаче е дали къкрещите опасения относно растежа ще бъдат достатъчни, за да осуетят затягането на Фед. Barclays, например, се съмнява в това. „Фед едва ли ще мигне, докато инфлационните очаквания отново не се закотвят трайно“, пишат анализаторите на банката в бележка до клиентите. „Смятаме, че Фед ще иска да види доказателства за много по-ниска инфлация и/или много по-строги финансови условия, преди да промени плановете си. Дотогава очаквайте волатилните пазари да продължат."

Barclays добавя, че докато хедж фондовете бяха големи продавачи на акции през май, взаимните фондове, които вложоха около 1,3 трилиона долара в този клас активи от 2020 г., едва сега започнаха да се изтеглят. Ако страховете от рецесията продължат, „може да има разпродажба на акции за още 350 милиарда долара“ от тези фондове, посочват анализаторите на банката.

Дейвид Райли, главен инвестиционен стратег в BlueBay Asset Management, също смята, че последното възстановяване на акциите и други рискови активи най-вероятно е временно отклонение от низходящия тренд. „Не се борете с Фед“, казва той. Монетарните власти искат да видят по-високи разходи по заемите, които да помогнат за охлаждане на някои елементи на инфлацията, без да се налага централната банка да ускорява вдигането на лихвите, добавя той.

Вместо това, ако пазарите продължават възходящото си движение, може да е разумно да се очакват по-ястребови коментари от регулатора. „Скептичен съм колко устойчив може да е този мини подем“, казва Райли.

Засега отново сме в зоната, където лошите новини за икономическия растеж са добри новини за по-рисковите пазари, тъй като това означава по-малък натиск за повишаване на лихвите. Ако можете да устоите на волатилността и тайно обичате да се оплаквате, това е перфектната комбинация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още