IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите се превърнаха в минно поле

Инвеститорите са неумолими по отношение на компаниите с разочароващи печалби

17:14 | 31.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Когато бях в университета (депресиращо отдавна), студентите имаха различни начини за отбелязване на края на изпитната сесия, пише Кейти Мартин за Financial Times.

Повечето от нас пиеха текила в градината, но определена група участваше в игра, която включваше мокрене с водни пистолети или балони, пълни с вода. Изглежда, че целта бе буквално да накиснеш другите играчи и единствен да останеш сух.

Това означаваше, че играчите никога не бяха в безопасност. Те можеха да си вършат работата, да купуват храна или да се отправят към компютърната зала, за да изпращат модните тогава „имейли“ и в същото време да бъдат нападнати във всеки един момент.

Нещо подобно се случва сега на пазарите. С тревожна честота и малко или никакво предупреждение отделни акции биват „намокряни“.

На пазарите тази игра, поради липса на по-добра дума, започна сериозно през април с Netflix, чиито акции се сринаха с близо 40% за ден, след като съобщи, че е преценила погрешно траекторията на данните за абонатите си. Най-новата жертва на намокряне беше Snap, собственикът на платформата за социални медии Snapchat, която спадна с подобен процент миналата седмица, след като обвини всичко - от инфлацията до войната в Украйна - за по-трудната корпоративна среда. Предходната седмица търговецът на дребно Target се „накисна“.

Само в индекса Nasdaq 100, който не включва Snap или Target, седем акции се понижиха с 20 процента или повече в рамките на един ден тази година, почти толкова, колкото през цялата пандемична 2020 г. Други такива тази година включваха PayPal и Meta (новото име на Facebook).

Меко казано, това е доста странно. Извън пълномащабни кризи, като например тези през 2020, 2008 или 2002 г. (след спукването на дотком балона), е много необичайно да се види толкова ясно изразена серия от огромни залитания в посока надолу. Това ни говори, че инвеститорите са в изключително неумолимо настроение.

Разбира се, широката пазарна среда е мрачна. Бенчмаркът S&P 500 е надолу с 15% за годината и е на ръба на преминаването на прага от 20% спад под последния си пик, което би означавало навлизане в мечи пазар. Nasdaq Composite се срина с една четвърт през 2022 г., а двуцифрените загуби на борсите в Европа и Азия са често срещани, тъй като инвеститорите се приспособяват към нажежената инфлация и бързото оттегляне на подкрепата от централните банки. (Тенденцията се опровергава от Обединеното кралство! FTSE 100 е нагоре тази година, благодарение на преобладаващите големи суровинни компании, към които мениджърите на фондове са благосклонни, докато по-вълнуващите съвременни акции понасят удар).

Последна актуализация: 13:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още