IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите се превърнаха в минно поле

Инвеститорите са неумолими по отношение на компаниите с разочароващи печалби

17:14 | 31.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Инстинктивно е логично по-рисковите акции с високи оценки, обвързани с перспективата за силни бъдещи печалби, предимно в технологиите, да поемат най-силния удар в тази лоша пазарна среда.

Разбира се, не всички инвеститори избягаха. VandaTrack, която наблюдава търговските потоци на дребно, отбелязва, че малките инвеститори продължават да купуват. Но мениджърът Салман Бейг, инвестиращ в множество активи за Unigestion в Женева, посочва, че други обичайни технологични ентусиасти сега странят от пазара.

„Въпросът е, защо пазарите се движат? Какво ги кара да падат?", казва Бейг. „Не става дума само за повече продавачи. Пазарите могат да падат и защото вече няма толкова много купувачи." Това дава повече влияние на продавачите. Междувременно ликвидността – лекотата, с която се извършват сделки, без да се променят цените – ерозира, изостряйки движенията.

В момента имаме поредица от еднократни ефекти. Но това не трябва непременно да е успокояващо. „Всичко това са специфични шокове, но тези неща винаги изглеждат така. 2008 г. е другият пример. Винаги става дума за няколко отделни имена и… следва ефектът на снежната топка“, коментира Бейг. „Пазарът в момента не е точно крехък, но е чувствителен. Той не е много ликвиден. Имаме нарастващи лихви. В Европа се води война. Това не е добра среда. Лесно е тези малки специфични стресове да се натрупат."

Един от начините за това заразяване настъпва, защото фондовете понякога поемат удар при един спекулативен актив и трябва да продават други, по-безопасни активи от портфолиото, за да отговорят на исканията за обратно изкупуване. Ейприл ЛаРус, ръководител на инвестиционните специалисти в Insight Investment, казва, че това е едно от многото неща, които се объркаха при шока от Covid преди две години. „Всичко можеше да се продава. В тази среда беше невъзможно да се търгува добре“, добавя тя.

Оптимистичното отношение към всичко това е, че то отваря нови потенциални възможности за търговия. Както винаги, търговците на дребно реагират. Breakout Point, която следи късите залози, отбелязва, че общността WallStreetBets в инвестиционния форум Reddit, известна с честите си мании по меме акциите (придобилите култов статут в социалните мрежи – бел. прев.), е нащрек за шансовете да използва пут опции - залози за падащи цени - за да печели пари от огромен спад на акциите.

„Сред инвеститорите на дребно почти всеки предстоящ корпоративен резултат в днешно време се счита за страхотна пут възможност, като апетитът наистина е за 25%-ни спадове“, споделя Иван Чосович от Breakout.

Но проблемът с тези внезапни „намокряния“ при определена тясна група от акции е, че невинните наблюдатели, които не участват в играта, също се „накисват“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още