IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След бума се задават тежки времена за инвестиционните банки

Нетните приходи от инвестиционно банкиране в света са намалели с 38% от началото на годината досега в сравнение със същия период миналата година

21:56 | 10.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Липсата на първични публични предлагания, сривът на цените на акциите и забавянето на световния икономически растеж помрачават перспективите за приходите на инвестиционните банки, след като пандемичните разходи на правителствата и централните банки подхраниха бурния им растеж през 2021 г.

Нахлуването на Русия в Украйна и значителното затягане на паричната политика доведоха до нестабилна търговия на финансовите пазари тази година. Въпреки че това може да подкрепи обемите на търговия, то забави пазара на първични публични предлагания (IPO) и сделките с компании за придобиване със специална цел (SPAC).

Нетните приходи от инвестиционно банкиране в световен мащаб са намалели до 35,6 млрд. долара от началото на годината досега, което е спад с близо 38% спрямо 57,4 млрд. долара през същия период година по-рано, сочат данни на Dealogic, цитирани от Ройтерс.

През 2021 г. общите нетни приходи от инвестиционно банкиране в света са достигнали рекордните 132 млрд. долара, показват още данните.

"IPO-тата са оскъдни, а SPAC вече почти не съществуват", казва Стивън Бигар от Argus Research. "Второто тримесечие ще бъде още едно мрачно тримесечие за инвестиционното банкиране."

"Това е годината на насрещните ветрове на Wall Street и попътния вятър за реалната икономика", коментира Майк Мейо, старши банков анализатор в Wells Fargo.

От швейцарската банка Credit Suisse предупредиха в сряда, че предизвикателните пазарни условия, ниските нива на емитиране на капиталовите пазари и увеличаването на кредитните спредове са потиснали финансовите резултати на нейното подразделение за инвестиционно банкиране.

JPMorgan Chase & Co обяви на Деня на инвеститора през май, че очаква приходите от инвестиционно банкиране да намалеят през 2022 г., макар и след изключително силната 2021 г.

Междувременно Тед Пик от Morgan Stanley каза на неотдавнашна конференция, че в рамките на инвестиционното банкиране новият календар на емисиите е бил "изключително тих" и календарът на поемането е "много бавен", въпреки че бизнесът на пазарите върви доста добре, тъй като клиентите търсят защита от риска.

Картината се различава между различните сегменти. Въпреки че по-широките обеми на сливания и поглъщания са по-ниски, общата активност остава стабилна и очертаващите се бъдещи сделки все още изглеждат сравнително солидни, смятат инвестиционните банкери.

Анализатори на Wall Street очакват 22,9% спад на печалбите за 2022 г. на пет от най-големите инвестиционни банки в САЩ - Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan, Citigroup и Bank of America, сочат данни на Refinitiv. Те показват също очаквания за спад от 27,4% за второто тримесечие. Американските банки ще отчетат финансовите си резултати за периода през юли.

По-рано този месец ръководители на американски банки предупредиха за състоянието на световната икономика, като главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън говори за предстоящ "ураган". Междувременно Джон Уолдрон, президент и главен оперативен директор на Goldman Sachs, каза на конференция по-рано през юни, че според него "съвпадението на броя на шокове в системата е безпрецедентно".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още