IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райна Миткова: Делът на лошите кредити в България е на рекордно ниски нива

Потребителите нямат проблеми с обслужването на задълженията си, посочи управителят на ЕОС Матрикс и председател на Асоциацията за управление на вземания

19:30 | 18.08.22 г.

„По време на пандемията имаше период, в който беше трудно да се обслужват задълженията, тъй като доста хора бяха останали без работа, но това отмина. Безработицата е ниска, а затегнатият пазар на труда и желанието да се запазят служители води до ръст в заплатите, което донякъде облекчава въздействието от инфлацията“, посочи тя.

Миткова призовава за повишено внимание, тъй като в летните месеци разходите са по-малко, защото няма големи сметки за ток и за парно, но смята, че когато те бъдат включени през зимата, тогава ще има допълнителен натиск върху хората.

„Този натиск, в комбинация с инфлацията и очакваното увеличение на лихвените проценти по кредитите, може да окаже влияние върху платежоспособността и всеки потенциален заемодател трябва да има това предвид“, настоява експертът.

Тя предупреди, че сега е рисково да се вземат задължения, тъй като не е сигурно доколко ще стигат заплатите и доколко лихвите ще тръгнат нагоре. „Те ще засегнат първо новите кредити, но това неминуемо ще засегне и съществуващите. Съчетано с по-високите разходи за сметки и храна, възможно е да изпитаме затруднение в някакъв период. Съветът ни към потребителите е да боравят много добре с бюджета си. Да се въздържаме от покупки, които не са от съществено значение. Имайки предвид неизвестността, добре е да се подготвим като бизнес и като потребители“, заяви управителят на ЕОС Матрикс.

Миткова съобщи, че напоследък много хора се интересуват как да инвестират спестяванията си, за да ги предпазят от инфлацията.

За колко време трябва да имаме заделени пари, за да се чувстваме спокойни?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още