IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрий Пишни поема украинската централна банка

Антикорупционната прокуратура съобщи за престъпни схеми на бившия вече гуверньор Кирил Шевченко

15:37 | 07.10.22 г.
Андрий Пишни. Снимка: Украинската национална банка
Андрий Пишни. Снимка: Украинската национална банка

Украинската Върховна Рада избра Андрий Пишни за управител на украинската централна банка, става ясно от съобщение на страницата на банката. Кандидатурата на Пишни, който досега оглавяваше "Ощадбанк", е подкрепена от 290 депутати в 450-местния украински парламент.

Пишни ще замести на поста Кирил Шевченко, който на 4 октомври съобщи, че подава оставка по здравословни причини. Само два дни по-късно обаче Специализираната антикорупционна прокуратура съобщи за започнало производство по престъпни схеми с негово участие, довели до щети в размер на 206 млн. гривни (5,7 млн. евро). Това обаче се е случило в периода 2013-2014 г., когато Шевченко оглавява "Укргазбанк" .

Подозренията на прокуратурата са, че в схемите освен Шевченко са участвали още четирима бивши и настоящи висши служители на банката, става ясно от съобщенията на институцията.

Новият гуверньор на Украйна участва в заседанието на Върховната Рада, посочи зам.-председателят на парламентарната комисия по финанси Ярослав Железняк в Telegram. В коментарите си пред депутатите той е изтъкнал, че въпреки войната банковата система на Украйна продължава да работи. Основната му работа ще е свързана с намирането на средства за покриване на дефицита, който вече надхвърля 30 млрд. долара. Според Пишни международните партьнори са готови да помогнат на страната, но е нужно участието и на Международния валутен фонд (МВФ).

Като част от мерките за набиране на финанси новият гуверньор посочва и емитиране на облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още