IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната сума на заявките за потребителски заеми у нас расте с над една пета, показа проучване

Инфлацията и очакванията за тежка зима мотивират много хора да реализират отложените заради пандемията планове за ремонт

21:15 | 16.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

В периода от май до октомври тази година средната сума на заявленията за кредит расте с 22,6% и достига 10 833 лв., докато година по-рано сумата е била в размер на 8 835 лева. Най-голям ръст се наблюдава при заемите за автомобилни ремонти – 29,3%. На второ място са заявленията за покупка на мебели с увеличение от 29%, а на трето – кредитите за покупка на употребявани автомобили, при които ръстът на средния размер на заявленията е 25,3% до 11 470 лева. Това са някои от изводите в най-новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“ на БНП Париба Лични Финанси. Той се издава два пъти годишно и целта му е да представи информация за потребителското кредитиране в България, базирана на представителна извадка от заявленията за кредит, получени в банката.

В БНП Париба Лични Финанси констатират, че инфлацията, най-вече при цените на електро- и топлоенергията, както и очакванията за тежка зима, карат много хора в България да реализират отложените заради пандемията планове за ремонт на дома. Данните показват, че в периода май-октомври тази година средната сума на заявленията за такива кредити расте с 25% до 11 289 лева.

Според експертите в банката у нас се наблюдава повишен интерес към финансиране на изолацията на жилища, смяна на дограма и покупка на климатични системи, като инверторни климатици и термопомпи, което показва склонността да се инвестира в дълготрайни енергоефективни решения.

Почти 80% от заявленията са за ремонт на дома, консолидация и покупка на употребяван автомобил. Най-голям дял от заявленията, направени в разглеждания период, са тези с искане за заем за ремонт на дома – 33,9%. От финансовата институция припомнят, че тези кредити са неизменно на първо място в топ 10 целите, за които се търси финансиране, още от първото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“ през 2015 г.

На второ място са кредитите за обединяване на задължения с дял от 30,7%. При тези заеми се наблюдава ръст на заявленията – година по-рано техният дял е бил 27,6 на сто.

На трето място се нарежда финансирането на покупка на употребяван автомобил с дял от 13,6%. Тук се наблюдава лек спад в сравнение с периода май-октомври 2021 г., когато делът бе 16,1 на сто. Източник: БНП Париба Лични Финанси Източник: БНП Париба Лични Финанси

С ръст от 22,6% средната сума на заявленията за първи път надхвърли 10 хил. лв. и достигна 10 833 лева. С най-висока средна сума от проектите в топ 10 са кредитите за обединяване на задължения – 12 892 лева. Година по-рано за същия период тя бе 10 890 лв., което е с 18,4% по-ниско от сегашното ниво. Източник: БНП Париба Лични Финанси Източник: БНП Париба Лични Финанси

"Нарастването на средните суми на заявките за потребителски кредити е трайна тенденция, която показва, че въпреки очакванията за рецесия, хората са склонни да потребяват повече и да реализират големи планове, отложени по време на пандемията", посочват от банката. Пример за това е, че се увеличават сумите за ремонт на дома. Средният размер на заявленията за тези проекти достига 11 289 лв., докато преди година той е бил 9 026 лв.

Проучването обяснява движението с две причини - покачването на цените на строителните материали и на труда, както и на електро- и топлоенергията. С цел намаляване на разходите за битови сметки, много българи са финансирали с потребителски кредити смяна на дограма, поставяне на външна и вътрешна изолация на дома, подмяна на водни и електроинсталации, става ясно още от доклада.

Експертите на банката посочват,  че това е разумно решение, тъй като всяко подобрение на дома намалява загубите на топлина и съответно води до чувствително по-ниски сметки.

Новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“ очертава и интересна тенденция по отношение на търсенето на кредити на употребявани автомобили. В този сегмент се наблюдава ръст от 25,3% на средната сума на заявленията, която достигна до 11 470 лева.

Това се обяснява с две основни причини.

"Първата е силно ограниченото предлагане на употребявани автомобили, което се дължи на нарушените линии на доставки. В Западна Европа доставките на нови коли са силно забавени заради липса на компоненти. Затова хората по-дълго експлоатират автомобилите си и това води до дефицит на пазара „втора ръка“ в България. На второ място е желанието на хората да карат по-комфортни и модерни коли, а на трето – търсенето на по-икономични автомобили заради покачващите се цени на горивата", обясняват експертите.

Заради ограниченото предлагане на употребявани автомобили и ръста на цените им, много българи ревизираха плановете си за смяна на колата. В периода май-октомври се наблюдава тенденция за реализация на големи и съответно по-скъпи авторемонти. Това обяснява ръста от 29,3% на заявките за такива кредити до средна сума от 5 276 лв. Според експертите на банката често хората използват тези кредити и за инсталиране на газови уредби с цел по-ниски разходи за гориво.

Данните от обзора показват, че хората на възраст 40-49 години кандидатстват за най-големи кредити – средният размер на заявленията, подадени от представителите на тази възрастова група, е 12 967 лв.

На второ място са 50-59 годишните, които са кандидатствали средно за 12 814 лв. Обяснението за тази тенденция е фактът, че тези хора имат стабилна работа и по-голяма увереност за бъдещето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 16.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още