IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще може да сече евромонети

Страната ни подписа меморандум за разбирателство с ЕК и страните членки на еврозоната

16:09 | 06.12.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Хърватските евромонети. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Хърватските евромонети. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Европейската комисия и страните членки на еврозоната подписаха меморандум за разбирателство с България, очертаващ практическите стъпки, които ще позволят на страната да започне да произвежда евромонети, когато получи одобрение за присъединяване към еврозоната. Това е важен етап в усилията на страната за присъединяване към еврозоната, съобщава българското Министерство на финансите.

Меморандумът за разбирателство е бил подписан от заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис, от еврокомисаря за икономиката Паоло Джентилони, от председателя на Еврогрупата Паскал Донахю и от страна на България от министъра на финансите Росица Велкова и управителя на Българската народна банка Димитър Радев.

Документът позволява на България с помощта на Комисията и страните членки на еврозоната да проведе всички необходими подготвителни работи, преди действително да започне да сече евромонети. Сред тях са изборът на дизайн на евромонетите въз основа на националните процедури, придобиване и производство на инструменти за сечене, тестови пускания на монетите, действия за разпределението на евромонетите и изтеглянето на българския лев.

България все още не е член на еврозоната, но левът е част от валутно-курсовия механизъм ERM II от 10 юли 2020 г. Тогава в механизмът бе приета и хърватската куна, а Хърватия ще влезе в еврозоната на 1 януари 2023 г. Загреб подписа подобен меморандум през септември 2021 г.

Подписването на подобен меморандум за разбирателство е обичайна подготвителна стъпка преди присъединяването на дадена страна към еврозоната. Заради сложните дейности, свързани с производството на евромонети, страните членки, които смятат да се присъединят, трябва да започнат подготовка доста по-рано.

Подписването на документа ще позволи на България да получи необходимите технически документи за тестово сечене на евромонети, което се използва за проверка на техническата годност на бъдещите евромонети за вендинг машини и машини за обработка на монети.

Монетните дворове на ЕК и на страните от еврозоната ще прехвърлят на България и необходимите авторски права и инструменти за сечене. В миналото подобни меморандуми за разбирателство са били подписвани със Словения, Кипър, Малта, Естония, Латвия, Литва и Хърватия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: Кисимов изражданска му работа... а кой те възпитава да използваш рубли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 17
Кисимов
преди 1 година
Ако сами не си изковем монетите, няма кой да ни ги даде и ще трябва да се закръглят цени до 5 евро. Банките почти всички отказват да обменят валутни монети. Така че изходът е : Направи си сам. И отделно ще трябва да се възпитават куриерите и магазинерите да приемат евра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още