IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ ще задължи институциите да събират данни за високоплатени служители

От 31 декември 2022 г. се предвижда да се прави сравнителен анализ на практиките за възнагражденията в заплащането на жените и мъжете

19:45 | 08.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Българската народна банка ще съобрази надзорните си практики с Европейската система за финансов надзор при прилагане на насоките на Европейския банков орган за събирането на данни за високоплатени служители. Насоките ще се прилагат от 31 декември 2022 г. и са в съответствие с европейска директива, съобщи пресцентърът на централната банка. Данните за финансовата 2022 година трябва да бъдат събрани през 2023 г., за да се гарантира непрекъснато годишно събиране на данни за високоплатените служители.

Определението за високоплатен служител означава член на персонала, който се получил възнаграждение от най-малко 1 милион евро през отчетната финансова година. Това се отнася до работа в дружество, като се обхващат всички институции, инвестиционни посредници, клонове на кредитни институции от трети държави и клонове на инвестиционни посредници от трети държави, за които следва да се събират данни за високоплатени служители.

С друго свое решение управителният съвет на банковия регулатор прие да спазва от 31 декември 2022 г. насоките на ЕБО за сравнителен анализ на практиките за възнагражденията, разликата в заплащането на жените и мъжете и одобрените по-високи съотношения.

Институциите, чийто персонал наброява 250 или повече служители, са длъжни да изчислят разликата в заплащането на жените и мъжете, а тези, които са по-малко от 250 души, следва да представят данните за разликата въз основа на общите данни за идентифицирания персонал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още