IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Иванов: Ръстът на заплатите в българския IT сектор стига до 50% за някои лидерски позиции

Доста от компаниите започнаха да прибягват отново до вътрешни академии и стажанти, посочи основателят на Noble Hire

10:58 | 08.12.22 г.

Годината за IT сектора в България беше добра и емпиричните изследвания показват 25% ръст на заплатите за една година, като при някои висши позиции се стига до 50%, особено за град София. Лека-полека компаниите започват да се пробуждат и да дават шанс за работа на стажанти. Този анализ на сектора направи в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Георги Иванов, основател и изпълнителен директор на компанията за подбор на кадри в IT сектора Noble Hire.

Той съобщи, че в доста обяви на платформата обявената заплата е между 10 и 15 хиляди лева. „Това не е масовото правило, но компаниите, които искат да наемат професионалисти, позиционирани в топ петте или топ десетте процента, гледат да се придържат към тези нива“, обясни мениджърът.

Той потвърди, че пандемията отвори глобалните пазари и хората не се нуждаят от локален посредник, за да работят в компания, позиционирана в Западна Европа. По думите му, това е единият фактор за вдигането на заплатите, като целта е да бъдат задържани хората в компаниите.

Според него вторият фактор е появата на първия "еднорог" в България, който вдигна „доста сериозно мизата“ и много компании се опитват и успяват да правят предложения на кандидатите на това ниво.

Георги Иванов поясни, че все пак средната заплата в масовия случай не достига до най-високите нива, като за опитните специалисти е около 8 хиляди лева, а за екипните лидери или за инженерите - 9-10 хиляди лева.

"Има сериозен глад за кадри, но заради скока в заплатите, доста от компаниите започнаха да прибягват отново до вътрешни академии, стажанти, наемане на по-неопитни хора. Допреди две-три години всички искаха да наемат опитни хора, а сега пазарът започна много да развива таланти и да дава шанс за реализация чрез стажантски програми на хилядите, които завършват всяка година академии", показват наблюденията на мениджърът.

Георги Иванов посочи и причината, заради която международни клиенти избират български IT специалисти. „Имаме по-добра продуктова култура. При нас от 200 компании 180 са продуктови, а 20 са сървиз компании. Все повече сървиз компании разработват собствени продукти. Има и бутикови компании за услуги, които са доста успешни, но започва да залязва т.нар. "работа на ишлеме", съобщи той.

Какво ни казват заплатите за тенденциите в IT индустрията? Лесно ли се става младши служител, ако кандидатстваш след завършване на академия? Разполага ли IT пазарът с хора с опит и колко специалисти може да поеме? Какви условия предлагат компаниите, за да привлекат IT експерти? По-евтини ли остават регионалните кадри в сравнение с тези на Западна Европа? Какви са шансовете за реализация в IT сектора на хора, които са завършили нетехническо или хуманитарно образование? Какво се случва в големите глобални корпорации и защо се съкращават хора? Как се развива проектът на дарителската кампания "Подкрепи.бг"? 

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още