IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двама нови изпълнителни директори влизат в управлението на ББР

Илия Караниколов и Иван Церовски са със солиден банков опит и имат за цел укрепване на дейността на държавната банка

18:35 | 10.01.23 г.
Снимка: ББР
Снимка: ББР

Банкерът Илия Караниколов и експертът по дялови инвестиции Иван Церовски влизат в ръководството на Българската банка за развитие. Двамата ще станат членове на управителния съвет след избора им от надзорния съвет на държавната банка, съобщиха от ББР.

Караниколов и Церовски са предложени за избор от надзорния съвет на банката от Комитета за подбор в ББР след внимателна селекция и оценка на кандидатите. Съгласно изискванията документите на двамата са внесени за предварително одобрение от Българската народна банка.

Това е първият напълно прозрачно организиран процес по назначаване на членове на ръководството на кредитната институция, в който кандидатите са публично обявени от надзорния съвет на банката преди официалния им избор.

Двамата нови членове на управителния съвет ще имат задача да укрепят дейността на институцията, като ще работят за привеждането ѝ в съответствие с целите и приоритетите на банката за развитие, разписани в Закона за ББР.

Илия Караниколов има над 20-годишен банков и финансов опит и познава добре ББР, тъй като е бил член на управителния съвет и изпълнителен директор в периода 2011-2013 г. От 2007 до 2011 г. е бил част от екипа на Пощенска банка.

Професионалната му биография минава през Министерството на икономиката и енергетиката и Министерството на труда и социалната политика. Има широка експертиза в сфери като публична администрация, европейска интеграция, стратегии и програми на Европейския съюз. Лектор е по теми като cost-benefit анализ на големи инфраструктурни, общински и частни проекти, контрол на средствата от структурните фондове, финансови инструменти.

От 2016 до 2017 г. е бил част от ръководството на Фонда на фондовете, където е заемал позицията зам.-председател на управителния съвет и изпълнителен директор, а през 2021 г. е бил и председател на надзорния съвет на фонда. От 2019 г. е началник на управление „Финансови инструменти“ в ББР.

Караниколов е магистър по стопанско управление и администрация (MBA) от Университета за национално и световно стопанство в София и има специализации в сферата на изкуствения интелект (Хелзинкски университет), управлението на финансови инструменти (Лондон), кредитния риск (Прага), управлението на структурни фондове (Брюксел, Маастрихт, Дъблин).

Иван Церовски е с 18-годишен опит в сферата на банковото дело и дяловите инвестиции. Професионалният му път минава през германските финансови институции Commerzbank, Deutsche Börse и Dresdner Bank. Церовски е бил асоцииран инвеститор във фонда за дялово финансиране от Великобритания Argus Capital, където е отговарял за българския пазар, както и вицепрезидент на българския екуити фонд Delta Capital.

От 2011 до 2021 г. е част от екипа на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), където е ръководител на програмата за местно предприемачество на ЕБВР, която отговаря за развитието на МСП сектора в България.

Иван Церовски е магистър по мениджмънт от университета Otto-von-Guericke в Магдебург, Германия, и бакалавър по макроикономика от Университета за национално и световно стопанство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още