IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високите лихви помогнаха на Bank of America да надмине очакванията за печалбата

Подразделението за инвестиционно банкиране на BofA е под натиск със спад от над 50% на приходите му от такси

17:02 | 13.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Bank of America обяви по-голяма от очакванията печалба за четвъртото тримесечие, подкрепена от ръста на нетния лихвен доход, след като Федералният резерв в САЩ повишаваше лихвите през по-голямата част от миналата година, предава Ройтерс.

Средата на „по-високи за по-дълго време“ лихви за борба с инфлацията подкрепя печалбите на потребителските подразделения на банките, като анализатори очакват ръстовете да достигнат връхна точка през 2023 г. и да помогнат за компенсирането на вялите сделки и на по-големите провизии за загуба на кредити.

Нетният лихвен доход на Bank of America – индикатор за разликата между приходите от лихви по заемите и разходите за лихви по депозитите, е нараснал с 29% до 14,7 млрд. долара през тримесечието.

Нетният лихвен доход на Bank of America нарасна до най-високото си ниво от най-малко десет години. Графика: Bloomberg LP Нетният лихвен доход на Bank of America нарасна до най-високото си ниво от най-малко десет години. Графика: Bloomberg LP

Печалбата, която ще бъде разпределена сред притежателите на обикновени акции, се е повишила с 2% до 6,9 млрд. долара, или 85 цента на акция. Анализатори очакваха средна печалба от 77 цента на акция, сочат данни на Refinitiv IBES.

Приходите на банката са нараснали с 11% до 24,5 млрд. долара.

„Завършихме годината силно, като повишихме печалбата си на годишна база през четвъртото тримесечие в среда на все по-забавяща се икономика“, коментира главният изпълнителен директор Брайън Мойнихан в комюнике.

Перспективите пред икономиката помръкнаха през 2022 г., когато конфликтът между Русия и Украйна, високата инфлация и растящите опасения от рецесия накараха кредитори да заделят по-големи резерви за лоши заеми и също така засегнаха капиталовите пазари, като ограничиха апетита на инвеститорите за сделки и подложиха на натиск подразделенията за инвестиционно банкиране.

Приходите на подразделението за инвестиционно банкиране на Bank of America от такси са намалели с над 50% до 1,1 млрд. долара през четвъртото тримесечие, помрачавайки част от ръстовете на бизнеса ѝ, ориентиран към потребителите.

За разлика от конкурентите си на Wall Street Bank of America няма планове за големи съкращения на работни места в несигурната икономическа среда, заяви главният финансов директор Алистър Бортуик на пресконференция в петък.

Банката повиши провизиите за загуба на кредити до 1,09 млрд. долара през четвъртото тримесечие спрямо 898 млн. долара предходните три месеца. Това включва заделянето на резерв от 403 млн. долара, който е засегнал общата печалба.

Кредитният баланс на компанията е нараснал до 1,05 трлн. долара в края на четвъртото тримесечие, което е ръст с 6,8 на сто спрямо година по-рано и над очакванията на анализаторите за около 1,04 трлн. долара. Кредитирането е от ключово значение за инвеститорите, тъй като стимулиращите плащания на правителството първо намалиха заемането на средства от компании и потребители по време на пандемията, а след това растящите лихви оскъпиха заемите, отбелязва Bloomberg.

Книжата на Bank of America поскъпнаха с 0,3% в предборсовата търговия. Те поевтиняха с около 25,5% миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още