IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕВБР увеличава дела си в ProCredit

След приключване на сделката ЕБВР ще държи 8,7% от акциите на ProCredit Holding

15:11 | 20.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Подписването на две споразумения за покупка на акции между Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и International Finance Corporation (IFC), член на Групата на Световната банка, проправи пътя за промяна в състава на основните акционери на ProCredit Holding AG & Co. KGaA (ProCredit Holding). 

Съгласно споразуменията за покупка ЕБВР ще закупи от IFC 9,9% от акциите на ProCredit General Partner AG, единствения генерален партньор на ProCredit Holding, и останалите акции на МФК от 5,06% в ProCredit Holding.

След приключване на сделката ЕБВР ще замени IFC като основен акционер в ProCredit Holding и ще притежава 8,7% от акционерния капитал. Завършването на покупката на акциите зависи от изпълнението на отлагателни условия, включително получаването на регулаторни одобрения, където са нужни.

Ставайки основен акционер, ЕБВР възнамерява да подпомогне ProCredit Holding в преобразуването му в акционерно дружество по германското законодателство (Aktiengesellschaft). ЕБВР също така планира да подкрепи ProCredit Holding в неговата стратегия и управление, за да си сътрудничат в по-нататъшното развитие на дейностите за противодействие на изменението на климата и в привеждането на бизнеса и финансовите потоци в съответствие с целите на Парижкото споразумение.

Влизането на ЕБВР в кръга на основните акционери допълнително укрепва подхода на ProCredit към бизнеса, по-специално ангажимента ѝ да бъде ориентирана към въздействието и да предоставя отговорни банкови услуги с фокус върху Югоизточна и Източна Европа, се казва в прессъобщението. 

ProCredit Holding AG & Co. KGaA, със седалище във Франкфурт на Майн, Германия, е компанията майка на ориентираната към развитие група ProCredit, която се състои от търговски банки за малки и средни предприятия (МСП). В допълнение към оперативния си фокус върху Югоизточна и Източна Европа ProCredit развива дейност и в Южна Америка и Германия. Акциите на компанията се търгуват на сегмента Prime Standard на Франкфуртската фондова борса. Акционерите на ProCredit Holding AG & Co. KGaA са стратегическите инвеститори Zeitinger Invest и ProCredit Staff Invest (инвестиционното дружество за персонала на ProCredit), нидерландската DOEN Participaties BV, KfW и IFC.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 20.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още