IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски хедж фонд е заложил в петък на късо срещу Deutsche Bank

Marshall Wace е търгувал на късо 0,61% от свободно търгуемите акции на банката

13:31 | 28.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Хедж фондът Marshall Wace се е позиционирал за спад на цените на акциите на Deutsche Bank. Това показват данните, публикувани в германския Федерален вестник (държавния вестник, б. ред.) в късния следобед на понеделник. Те отразяват ситуацията от петък.

Според данните базираният в Лондон хедж фонд е „скъсил" (търгувал на късо) 0,61% от свободно търгуемите акции на банката. С други думи, той е взел тези акции назаем и ги е продал незабавно. Ако цената на акциите спадне, Marshall Wace печели, защото може да изкупи акциите обратно на по-ниска цена преди датата на изкупуване. Разликата между продажната цена и цената на обратното изкупуване е печалбата. По този начин хедж фондовете могат да залагат на падащи цени и да печелят от това.

Не е сигурно обаче дали настоящият случай наистина е къс залог. При запитване от британския фонд казват пред Handelsblatt, че „Marshall Wace не коментира индивидуални позиции". Теоретично това би могло да бъде и хеджиране срещу ценови рискове - но няколко момента говорят срещу подобна възможност.

Marshall Wace се счита за специалист по къси залози и в момента е позициониран за спад на цените в 14 германски компании - включително Flatexdegiro, Delivery Hero и Nagarro. Цените и на трите акции са се сринали рязко от миналата година насам. Съответно залозите за падащи цени тук са печеливши.

Освен това Marshall Wace не за първи път заема къса позиция в Deutsche Bank. Хедж фондът откриваше такива позиции отново и отново в продължение на седем години и неведнъж е демонстрирал добър момент за извличане на печалба от падащите цени.

Според официални данни за последен път това се е случило през февруари 2020 г. - малко преди началото на пандемията. Първоначално с 0,50% от свободно търгуемите акции, позицията е увеличена до 0,90% в началото на март, а след това отново е намалена под прага за отчитане в средата на март.

Marshall Wace с добър тайминг за Deutsche Bank

За Marshall Wace това трябва да е била печеливша сделка: през този период цената на акциите бе спаднала от 8,284 евро до 5,105 евро. Хедж фондът се е измъкнал в най-ниската точка - т.е. в най-добрия възможен момент за него. През следващите четири месеца акцията поскъпва с повече от 70% до малко под 9 евро. 

И този път Marshall Wace публикува късата си позиция в условията на криза. След фалита на Silicon Valley Bank в САЩ се появиха притеснения за регионалните банки в САЩ. В Европа кризисната швейцарска банка Credit Suisse трябваше да бъде поета от конкурента си UBS. Това предизвика нервност в целия сектор.

След това, през миналата седмица, ръстът в цената на суаповете за неизпълнение на облигации (CDS) на Deutsche Bank засили опасенията за състоянието на европейските банки. В петък цената на акциите се срина с почти 15%, а в понеделник се възстанови донякъде. Във вторник тя се движи почти без изменение в каквато и да е посока. 

Причините за силното поскъпване на CDS все още не са ясни. Според експерти от бранша Deutsche Bank се е преструктурирала успешно и не е сравнима с Credit Suisse.

Никола Пайен, банков анализатор в Kepler Cheuvreux, пише: „Deutsche Bank не е „слабото звено" в европейския банков пейзаж". Той изтъква „много солидните" фундаментални показатели. Поради това някои пазарни участници заподозряха зад случилото се продавачи на къси позиции, които са заложили на спад в цената на акциите на Deutsche Bank.

Действителните къси позиции вероятно са по-високи 

Позицията на Marshall Wace е първата къса позиция срещу Deutsche Bank, която е публикувана във Федералния вестник. Позициите над прага от 0,5% от свободно търгуемите акции на дружеството, подлежащи на докладване, са показвани тук. Позициите под този праг трябва да се докладват на органа за финансов надзор Bafin, но не са видими за обществеността.

Според доставчика на финансови данни Ortex обаче значително повече акции на Deutsche Bank са търгувани на късо. Според неговите изчисления съотношението в момента е 3,28%. Това означава, че късите залози са се увеличили почти три пъти в рамките на две седмици.

В историческо сравнение обаче това все още е ниско ниво. В началото на пандемията през март 2020 г. стойността на подлежащите на отчитане позиции само във Федералния вестник беше 4,23 процента. Следователно стойността на всички къси позиции вероятно е била значително по-висока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още