IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втората по големина руска банка отчете загуба за милиарди 

Някога добре свързаната с международната общност ВТБ отчете загуба от около 7 млрд. евро за 2022 г. 

09:41 | 06.04.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Втората по големина руска банка ВТБ отчита висока годишна загуба на фона на западните санкции. Според финансовата институция крайният резултат за миналата година е загуба в размер на почти 6,133 млрд. рубли (около 7 млрд. евро). Година по-рано ВТБ бе постигнала нетна печалба от 327 млрд. рубли, предава Ройтерс. 

Някога добре свързаната с международната общност ВТБ беше една от първите банки, които бяха изключени от международната платежна система Swift в отговор на войната в Украйна. Главният изпълнителен директор на банката Андрей Костин, довереник на лидера на Кремъл Владимир Путин, също така беше лично санкциониран от Великобритания и САЩ. 

Преди два месеца втората по големина банка в Русия, която купи банка „Откритие“ от централната банка в операция по рекапитализация, заяви, че загубата ѝ през 2022 г. се дължи на санкциите. „За съжаление, нашата централна банка беше санкционирана, което вече беше значително форсмажорно обстоятелство“, коментира тогава Андрей Костин. Това е било причината банката да не може да се защити от валутните колебания, след като рублата достигна дъно през март.

През изминалата година ВТБ се сблъска с „безпрецедентни трудности и предизвикателства", заяви финансовият директор на банката Дмитрий Пианов. Банката се е превърнала в „първата мишена на най-големите възможни санкции", което ѝ е причинило огромни загуби.

Руската държава е мажоритарен акционер във ВТБ, която в миналото развиваше дейност предимно в чужбина. Заради санкциите банката се сблъска с голям срив на ликвидност в чуждестранна валута. Резултатите от дейността бяха допълнително утежнени от повишаването на лихвените проценти от страна на Руската централна банка.

Блокирането от глобалната разплащателна система SWIFT и замразяването на резерви на централната банка на стойност над 300 млрд. долара в чужбина изненадаха Русия. „Никой не очакваше, че централната банка ще бъда подложена на санкции и че няма да може да помага с ликвидни средства в чуждестранна валута в онзи труден момент“, отбелязват запознати източници. И все пак за банките подкрепата на централната банка е била от основно значение за устояването на първоначалния удар за бизнеса им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 06.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 3
nikiangel
преди 1 година
Колкото са загуби, 10 пъти повече са откраднати и писани като загуби. Никой там не би пропуснал възможността да гепи, и да го пише загуба от санкциите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
stoichob
преди 1 година
Оправете я малко тази математика. Как 6,1 млрд рубли ще са 7 млрд долара? Гледайте къде ги слагате тези запетаи и точки! Така статията е пълна боза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още