IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът на Швейцария не е одобрил финансовите гаранции за спасяването на Credit Suisse

Депутатите обаче не могат да спрат правителството да изпълни вече поетите ангажименти

13:01 | 12.04.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Парламентът на Швейцария не успя да одобри във вторник финансовите гаранции за 109 млрд. швейцарски франка (120,5 млрд. долара) за спасяването на Credit Suisse миналия месец.

Това е първият кръг на гласуване на средствата, което обаче е до голяма степен символично, тъй като правителството вече се е ангажирало със средствата, а парламентът няма правомощията да спре процеса, пише Ройтерс.

Долната камара на парламента на Швейцария отхвърли със задна дата спасяването на банката, а разгорещените дебати продължиха до ранните часове на сряда. Депутатите са обсъждали и други мерки, свързани с Credit Suisse.

По-рано във вторник горната камара на Швейцария одобри спасяването на банката, което означава, че двете камари на парламента ще трябва да гласуват отново в сряда.

Депутатите бяха свикани за рядка извънредна сесия, за да обсъдят бързото спасяване на Credit Suisse и сметките на швейцарското правителство, което е обвинявано от мнозина за колапса на банката. Поглъщането на Credit Suisse от нейния базиран в Цюрих конкурент UBS за 3 млрд. швейцарски франка и подкрепата с повече от 250 млрд. франка гаранции е обект на широка критика.

В навечерието на сливането миналия месец беше приложен швейцарският закон за извънредни ситуации, така че подгрупа от шестима членове на парламента одобри финансовия ангажимент от името на законодателния орган. Това разгневи останалите почти 250 депутати, които не си казаха думата.

„Използването на закона за извънредно положение достигна ниво през последните три години, което започва да ме дразни“, казва Хансьорг Кнехт, член на горната камара на парламента. Според него ако за Credit Suisse са необходими повече пари в брой, не трябва да се използва законът за извънредното положение, за да се заобикаля парламентът на страната.

Анкета сред швейцарски икономисти установява, че почти половината смятат, че поглъщането на Credit Suisse от UBS не е най-доброто решение. Те предупреждават, че сагата е накърнила сериозно репутацията на Швейцария.

Политици също се съмняват защо швейцарският финансов регулатор не е успял да предотврати фалита на Credit Suisse. „Има ли FINMA нужда от по-силни инструменти, или регулаторът не си е свършил работата?“, пита се Ева Херцог, която е задала този въпрос и по време на заседанието на горната камара.

Херцог е един от шестимата членове на парламента, които одобриха спасителната сделка от името на законодателния орган.

Швейцарският парламент е обсъждал и дали могат да бъдат наложени допълнителни условия на Credit Suisse. Миналата седмица Швейцария обяви, че намалява бонусите за висшето ръководство на банката.

Спасяването на Credit Suisse разгневи не само политиците, но и обществеността в Швейцария. Проучване на фирмата за политически изследвания gfs.bern установява, че мнозинството от швейцарците не подкрепят сделката.

Засилват се и притесненията за работните места. В отворено писмо до парламента Асоциацията на швейцарските банкови служители заяви, че Credit Suisse и UBS трябва да замразят всякакви съкращения.

Пълното отписване на най-рисковите облигации на Credit Suisse Group като част от поглъщането от UBS е причинило големи загуби на някои богати азиатски инвеститори, пише WSJ.

Credit Suisse се ангажира да плаща на инвеститорите 9,75% годишна лихва, когато продаде облигации от първи ред през юни 2022 г., припомня медията. Инвеститор, придобил няколко такива облигации, пояснява пред изданието, че никой не му е обяснил, че има клауза, според която те могат да бъдат заличени. Той обяснява, че се чувства измамен от Credit Suisse, тъй като банката малко допреди фалита си твърдеше, че капиталовата ѝ позиция е стабилна.

„Повечето азиатски частни банки търгуват такива облигации като ценни книжа с фиксиран доход и хората се вълнуват от повишената доходност по тях“, казва Хемант Тъкър, съосновател и главен изпълнителен директор на Farro Capital, базиран в Сингапур многофамилен офис. В резултат на това тези облигации често се сравняват с по-сигурни, по-нискодоходни облигации, а всъщност трябва да се разглеждат повече като рискови инструменти, подобни на акции, добавя той.

Някои азиатски инвеститори са инвестирали в тези облигации със заемни средства, което ги излага на още по-големи загуби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 12.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още