IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управителят на централната банка на Швейцария намеква за ръст на лихвите

Според него ограничаването на инфлацията до ниво под 2% е "въпрос на социална справедливост"

11:50 | 10.06.23 г. 1
Управителят на Швейцарската централна банка Томас Йордан. Снимка: Arnd Wiegmann/Bloomberg
Управителят на Швейцарската централна банка Томас Йордан. Снимка: Arnd Wiegmann/Bloomberg

Швейцарската национална банка може да повиши лихвените проценти, за да се справи с инфлацията, която остава над целта на институцията.

Това коментира управителят на централната банка на алпийската страна Томас Йордан в интервю за швейцарския вестник Corriere del Ticino, публикувано в събота и цитирано от Ройтерс.

„Повечето централни банки имат цел за инфлация от около 2%, а Швейцарската централна банка е малко по-консервативна“, казва Йордан. „Целта от 2% не е догма, нито воля на определена група по интереси“, допълва той.

„Разбира се, ако инфлацията е по-висока от целта, паричната политика трябва да бъде рестриктивна“, посочва той.

Годишната инфлация в Швейцария се понижава до 2,2% през май, показват данни на правителството, публикувани в понеделник, като е малко над диапазона от 0-2%, набелязан от институцията от февруари 2022 г.

Въпреки забавянето на ръста на потребителските цени в Швейцария, пазарите очакват централната банка да повиши лихвените проценти на заседанието си на 22 юни.

По-рано тази седмица Йордан коментира по време на друга публична изява, че не може да изключи затягане на паричната политика за ограничаване на инфлацията в Швейцария.

В интервюто за вестника управителят на Швейцарската централна банка допълва, че ценовата стабилност създава най-добрата среда за икономически растеж и е важна за социалната стабилност и справедливост.

„Когато инфлацията е над 2%, хората с по-ниски доходи страдат най-много. Следователно това е въпрос на социална справедливост“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 10.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
Kani se kato greeks na goliama nujda http://***.worldgovernmentbonds.com/bond-historical-data/greece/1-month/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още