IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Базисната инфлация в Швейцария се забави под 2%

Това вдъхва спокойствие на централните банкери, които се опитват да гарантират, че потребителските цени ще останат под контрол

15:05 | 05.06.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Показателят за базисната инфлация в Швейцария се забави повече от очакваното под тавана на централната банка, вдъхвайки спокойствие на централните банкери, които се опитват да гарантират, че потребителските цени ще останат под контрол, съобщава Bloomberg.

Т.нар. базисен показател, който премахва волатилните елементи като енергия и храни, е спаднал до 1,9% през май спрямо 2,2% предишния месец. Основната инфлация също се е забавила до 2,2%, което съвпада с медианната оценка в проучване на Bloomberg.

На месечна база цените като цяло са се увеличили с 0,3% заради по-високите разходи за наеми, пакетни почивки и няколко хранителни продукта. Въздушният транспорт, настаняването в туристически обекти и дизелът са имали низходящ ефект.

„Данните на годишна база за инфлация от 2,2% потвърждават, че завръщането на ценова стабилност в Швейцария до края на годината е постижимо“, коментира икономистът на Oddo BHF Юрус Артур.

Това са последните данни за инфлацията, преди представителите на Швейцарската централна банка (SNB) да се срещнат за решението си по паричната политика на 22 юни. Икономистите очакват увеличение от още 25 базисни пункта на основните лихви спрямо сегашното ниво от 1,5%.

Карстен Юниус, главен икономист на Bank J Safra Sarasin, заяви, че е „особено насърчаващо“, че инфлацията при услугите остава под 2%, тъй като тя формира над половината от кошницата с потребителски цени в Швейцария.

„Това показва само умерен ценови натиск и че вторичните ефекти от инфлационния натиск миналата година не са толкова силни, колкото в повечето други страни“, казва Юниус. „Затова няма да има нужда SNB да повишава основните лихви толкова рязко, колкото в еврозоната“.

Намаляващият ценови натиск измести основната тревога на Швейцарската централна банка от основната инфлация към повишения, разпространяващи се в икономиката.

Председателят Томас Йордан каза миналата седмица, че регулаторът не може да толерира увеличенията на основната инфлация да останат над 2% за твърде дълго.

„Ако инфлацията остане висока известно време, то тогава поведението на компаниите и домакинствата по отношение на определянето на цените се променя – инфлацията се приема“, каза той.

Тревогите на централните банкери се натрупаха след неотдавнашното повишаване на показателя за разходите по ипотечните кредити, което се предполага, че ще предизвика широко разпространени увеличения на наемите. Икономисти предупреждават, че кампанията за затягане на SNB, която вдига кредитните разходи, може сама по себе си да надуе инфлацията чрез този канал.

Прогнозата на централната банка предвижда общата инфлация да бъде на тавана на целта от 2% или над него до 2025 г., което сигнализира за по-нататъшно увеличение на разходите за заеми. Все пак растежът на потребителските цени в Швейцария остава най-бавният от всички развити икономики.

Въз основа на хармонизирания индекс на Европейския съюз инфлацията възлиза на 2,2% през май - това е по-малко от половината от темпа в еврозоната, където ценовият натиск засега се отдръпва по-бавно от върха си, отколкото в Швейцария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още