IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облигационери на Credit Suisse предприемат правни действия 

Цената на книжата на банката пое надолу на борсата в Цюрих

15:59 | 21.04.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Притежатели на облигации на Credit Suisse са подали иск в Швейцария срещу решението на регулаторните органи да отпишат ценни книжа на стойност 17 млрд. долара като част от спасителното придобиване на изпадналата в проблеми банка от страна на UBS. 

Облигационерите, които притежават подчинени облигации на Credit Suisse за около 4,5 млрд. швейцарски франка, искат решението за отписване на техните облигации да бъде отменено или променено. Това става ясно от проект на жалбата им, подадена в швейцарския административен съд и разгледана от Wall Street Journal.

Облигационерите твърдят, че цялостното отписване ги поставя в непропорционално неблагоприятно положение и нарушава правата им на собственост, се посочва в резюмето на исковата молба. Освен това отписването на облигациите не е послужило за постигане на целта за финансово преструктуриране на Credit Suisse и е накърнило доверието на международните инвеститори в Швейцария, се казва в документа.

„Подаденият във вторник иск е първата стъпка от поредица действия, които ще предприемем, за да компенсираме нашите клиенти, които са били незаконно лишени от правото си на собственост", казва Ричард Ийст, базиран в Лондон партньор в Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan LLP, адвокатската кантора, която е подала швейцарския иск.

Съдебният иск отваря нов фронт за преодоляване на финансовите последици от внезапното спасяване на Credit Suisse миналия месец, което нанесе значителни щети на репутацията на Швейцария като добър управител на активи.

Пазарните участници бяха зашеметени, когато през март швейцарските власти отписаха облигации от допълнителния капитал от първи ред (AT1) на стойност 17 млрд. долара като част от покупката на Credit Suisse от UBS на стойност 3,25 млрд. долара. Обикновено собственият капитал би трябвало да се използва напълно, преди кредиторите да приемат загуби или да бъдат спасявани.

Въпреки това швейцарският финансов регулатор Finma постанови, че дългът от допълнителния капитал от първи ред в размер на 17 млрд. долара може да бъде отписан като част от спасителната програма, след като правителството осигури закупуването на Credit Suisse от UBS през март за 3 млрд. долара. Освен това швейцарските законодатели дадоха на Finma извънредни правомощия за отписване на облигациите от АТ1 на 19 март, в деня, в който UBS придоби банката. Въпреки това акционерите на Credit Suisse ще получат повече от 3 млрд. долара в акции на UBS за своите дялове в банката.

Finma обоснова решението си с факта, че облигациите AT1 са така създадени, че да бъдат отписани преди акциите. Ако регулаторът беше разрешил проблема и беше рекапитализирал банката, първо щеше да бъде използван собственият капитал на банката, преди да бъдат отписани облигациите, стана ясно от по-ранни изявления на швейцарския регулатор относно неговите процедури.

Банковите регулатори създадоха облигациите АТ1 след финансовата криза от 2008 г. като форма на банков капитал, за да помогнат на финансовите институции да поемат загуби при срив. Облигациите АТ1, известни още като условни конвертируеми облигации или Coco, могат да бъдат конвертирани в собствен капитал или отписани в екстремни стресови ситуации, в зависимост от условията. 

Акциите на Credit Suisse временно губят 2,08% до 0,7804 франка за брой на борсата SIX в Цюрих.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
doba
преди 1 година
https://***.investor.bg/a/539-banki-i-zastrahovateli/373223-finansist-sega-e-momentat-za-pokupka-na-evropeyski-bankovi-aktsii КойТо има излишен ресурс...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още