IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарският парламент отхвърли окончателно спасителната помощ за Credit Suisse

В търсене на компромис горната камара прие промени в пакета от мерки, но те не убедиха депутатите от долната камара

22:59 | 12.04.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Швейцарският парламент отхвърли помощта на правителството за 109 млрд. швейцарски франка (120,82 млрд. долара) за сливането на Credit Suisse и UBS, оставяйки набързо уредената спасителна помощ за изпитващата затруднения банка без до голяма степен символичното одобрение от парламента, предава Ройтерс.

Горната камара одобри приноса на правителството за спасителния пакет, но долната и по-голяма камара отново гласува против в сряда.

Тя вече отхвърли предложенията на късно заседание във вторник, като принуди горната камара да намери решение на заседанието си в сряда.

В търсене на компромис горната камара прие промени в пакета от мерки в сряда сутринта, но това не беше достатъчно, за да повлияе на депутатите от долната камара.

Те отхвърлиха компромиса със 103 гласа „против“ и 71 „за“, сходен брой депутати бяха против и предишната вечер.

В изказване малко преди гласуването на долната камара Седрик Вермут, съпредседател на Социалдемократическата партия, заяви, че тя просто не може да подкрепи финансирането.

Макар че ангажиментът на правителството, поет с използването на извънреден закон, не може да бъде отменен, гласуването е символична критика към властите, чието решение да заобиколят до голяма степен парламента на страната разгневи много политици.

„Това решение няма никакво въздействие върху поглъщането на Credit Suisse, решено на 19 март“, заяви швейцарското финансово министерство след гласуването.

Пакетът от мерки за подкрепа вече беше одобрен от финансовата делегация към парламента заради извънредния му характер, допълни то.

Депутатите, които подкрепиха сделката, изразиха притеснение за имиджа на Швейцария.

„Няма значение какво сме решили в подробности, но ако тези заеми бяха отхвърлени, това щеше да изпрати лош сигнал“, коментира Ева Херцог, която е член на Държавния съвет, горната камара на парламента, преди гласуването.

След ден на разгорещени дебати, проведени на четирите национални езика в страната, които продължиха до малките часове на нощта, горната камара прие промени, целящи да спечелят скептиците.

Те включваха предложение федералното правителство в Швейцария да внесе поправка в Банковия закон в страната. Целта ѝ щеше са е да се намалят рисковете, породени от системни банки като Credit Suisse и UBS за Швейцария, например, чрез повишаване на капиталовите изисквания и ограничаване на бонусите.

В изказване пред парламента преди гласуването в сряда финансовият министър Карин Келер-Сутер поиска от депутатите да обмислят какво послание би изпратило тяхното отхвърляне на спасяването към света.

„Какъв сигнал искаме да дадем на международната сцена, надеждни ли са институциите, ценим ли финансовата стабилност на място, където вече имаме финансов център с определено значение?“.

Депутатите се отправиха към столицата на страната Берн за едно от редките извънредни заседания на парламента, за да обсъдят действията на швейцарското правителство за спасяването на Credit Suisse от колапс, за който мнозина в страната винят висшето ръководство на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 12.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още