IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Швейцарската централна банка я върна на пътя на възстановяването

Тя е в размер на 30 млрд. долара, като най-голямата част идва от валутните резерви

11:47 | 27.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Стабилната печалба на централната банка на Швейцария през първото тримесечие я върна на пътя на възстановяването след рекордната загуба от миналата година. Въпреки това е малко вероятно акционерите да видят дивидент през следващите две години, съобщава Bloomberg.

Швейцарската национална банка записа печалба от 26,9 млрд. франка (30 млрд. долара), става ясно от съобщение. Най-голяма част от сумата (24,2 млрд. франка) идва от валутни резерви. Други 4,3 млрд. франка идват от златните ѝ резерви.

Резултатите на централната банка са силно повлияни от развитията на пазарите, така че едно положително тримесечие е само моментна картина. Така че все пак е възможно за годината банката отново да е на загуба. Миналата година бе най-лошата в историята на националната банка със загуба от 132,5 млрд. франка, което я принуди да спре редовните плащания към акционерите и швейцарските власти.

Годишните резултати на централната банка на Швейцария плюс данните за първото тримесечие на 2023 г. Графика: Bloomberg Годишните резултати на централната банка на Швейцария плюс данните за първото тримесечие на 2023 г. Графика: Bloomberg

Печалбата от валутните позиции на регулатора се дължат основно на ценови ръстове по облигации – 8,5 млрд. франка – и ценни книжа – 14,7 млрд. франка. Лихви и дивиденти по тези притежания също са донесли общо 3,4 млрд. франка. Всичко това компенсира загуби от 2 млрд. франка, свързани с превалутиране.

Резултатите са в горния край на прогнозата на икономисти на UBS, които прогнозираха печалба за първите три месеца между 17,5 млрд. и 27,5 млрд. франка.

Въпреки това, според анализа им, е малко вероятно банката да поднови плащанията на дивидент дори и през 2024 г., тъй като за да мине прага за отпускането им трябва да отбележи годишна печалба от 45 млрд. до 50 млрд. франка през тази година.

„Нашата оценка на потенциала за печалба за портфолиото на Швейцарската национална банка за година е 10 млрд. до 15 млрд. – първото тримесечие така представлява  значително отклонение в посока нагоре“, посочват анализаторите в бележка от понеделник.

Към края на март институцията е притежавала валутни резерви на стойност 743 млрд. франка, натрупани в резултат на десетилетни покупки. Те обаче са под 910 млрд. долара година по-рано. И макар балансът да се свива, централната банка остава по-изложена на пазарни движения от други централни банки.

Този петък предстои годишното заседание на акционерите, което ще се проведе в Берн.

Резултатите на централната банка не се отразяват на паричната политика. Данните за второто тримесечие се очакват на 31 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 27.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още