IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската централна банка потвърди рекордната си загуба

Заради загубата от 132,5 млрд. франка SNB няма да изплати никакви пари на конфедерацията и кантоните

09:53 | 06.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Сградата на регулатора. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Сградата на регулатора. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Швейцарската национална банка (SNB, централната банка на страната, б. ред.) приключва миналата година с рекордна загуба от 132,5 млрд. швейцарски франка.

По този начин централната банка потвърди в понеделник публикуваните през януари предварителни данни за загуба от около 132 млрд. швейцарски франка. През 2021 г. SNB все пак отчете печалба от 26,3 млрд. франка. Заради огромния дефицит централната банка няма да изплати никакви пари на конфедерацията и кантоните, след като през миналата година те все пак бяха получили вноска от 6 млрд. франка за бюджетите си, предава Ройтерс. Частните акционери също няма да получат дивидента си за 2022 г.

За разлика от други регулатори SNB е публично търгувано акционерно дружество, като около половината от акциите се държат от институции от публичния сектор, а останалите – от компании и частни лица. Печалбата или загубата на банката не влияе върху паричната политика.

Спадът на цените на акциите и облигациите, както и поскъпването на франка са причина за най-голямата загуба в 115-годишната история на централната банка. Загуба в размер на 131,5 млрд. швейцарски франка е свързана с огромните валутни авоари, които включват акции и облигации от чужбина. В продължение на години централната банка купуваше евро и други чуждестранни валути, за да предотврати икономически вредното поскъпване на франка, който е търсен като сигурно убежище по време на криза. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 06.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
где находится форт нокс где где где https://en.wikipedia.org/wiki/Save_our_Swiss_Gold
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още