IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската централна банка свива действията за отслабване на франка

От премахването на обвързаността с еврото през 2015 г. насам SNB е похарчила общо 353 млрд. франка за долари, йени и евро

11:44 | 30.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Швейцарската национална банка (SNB) увеличи продажбите си на чуждестранна валута. През третото тримесечие на 2022 г. централната банка е продала чуждестранна валута на стойност 739 млн. швейцарски франка, показват собствените ѝ данни. През второто тримесечие обемът на продажбите все още възлизаше на 5 млн. франка, предава Ройтерс. 

Въпреки сравнително малкия обем продажбите от април до юни сигнализират за промяна на курса, с което приключва ерата на интензивните интервенции на валутния пазар за отслабване на франка. Вместо това в последно време SNB продава чуждестранна валута, за да укрепи швейцарския франк, чиято висока стойност спомага за намаляване на инфлацията, причинена от по-скъпия внос.

През ноември швейцарската инфлация възлезе на 3%, което е ниско равнище в сравнение с други страни, но е високо в швейцарски аспект и е извън целта на централната банка за инфлация от 0-2%.

Председателят на регулатора Томас Йордан заяви по-рано този месец, че централната банка е продавала чуждестранни валути през последните месеци, за да осигури „подходящи парични условия".

Той заяви, че банката ще продава чуждестранни валути и в бъдеще, като същевременно е готова отново да купува чуждестранни валути, ако това е нужно, за да ограничи прекомерното поскъпване на франка.

Икономистът от Credit Suisse Максим Ботерон заяви, че очаква SNB да е продължила да продава чуждестранни валути и през четвъртото тримесечие, като изчисли, че само през октомври централната банка е продала валутa за 13,3 млрд. франка.

От премахването на обвързаността с еврото през 2015 г. насам SNB е похарчила общо 353 млрд. франка главно за закупуване на долари, йени и евро, за да спре поскъпването на националната валута, която е особено търсена по време на криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 30.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още