IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската централна банка реализира печалба от над 26 млрд. франка

Зад добрия резултат стоят печалбите от оценката на валутните и златните активи

14:10 | 07.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Швейцарската централна банка е приключила миналата година с печалба от 26,3 млрд. швейцарски франка – главно благодарение на печалбите от оценяването на чуждестранната валута и златото, както обяви регулаторът в понеделник, позовавайки се на окончателните данни.

Печалбата от валутни позиции възлиза на 25,7 млрд. швейцарски франка. Загуба в оценката в размер на 0,1 млрд. швейцарски франка е отчетена по отношение на притежаваното злато. Печалбата от позициите в швейцарски франкове възлиза на 1,1 млрд. швейцарски франка.

Централната банка планира да изплати шест милиарда франка на федералното правителство и кантоните - същата сума като миналата година. Акционерите ще получат дивидент от 15 франка на сертификат за акция.

Въз основа на предварителни данни централната банка вече прогнозира през януари годишна печалба от около 26 млрд. франка. През 2020 г. централната банкотчете печалба от 20,9 млрд. швейцарски франка.

На фона на силно поскъпващия франк регулаторът подчерта готовността си да купува чуждестранна валута, за да отслаби швейцарската валута.

Централната банк „остава готова да се намеси на валутния пазар, ако е необходимо", заяви банката в понеделник. Тя добави, че франкът продължава да бъде високо оценяван. „В момента франкът се търси като валута убежище, заедно с щатския долар и йената“, коментираха оттам.

Поскъпването на националната валута обаче отразява и инфлационните разлики между Швейцария и чужбина, заяви централната банка. Инфлацията в чужбина е значително по-висока от тази в Швейцария, се казва в доклада.

Във връзка с войната в Украйна франкът временно падна под паритета с еврото, основната валута за износ. Последната цена, плащана за общата валута, е 1,0020 франка, предава Ройтерс.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още