IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската централна бана е похарчила по-малко пари, за да отслаби франка

За да противодейства на поскъпването на националната валута SNB харчеше милиарди, но ограничава тези интервенции

19:33 | 31.12.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

През третото тримесечие Швейцарската централна банка (SNB) е намалила  интервенциите си на валутния пазар за отслабване на франка. През периода юли-септември централната банка е използвала 2,79 млрд. швейцарски франка, за да противодейства на поскъпването на националната валута. Това сочат балансовите данни, публикувани на уебсайта на централната банка в петък. През пролетното тримесечие сумата все още бе 5,44 милиарда франка, а през третото тримесечие на 2020 г. - дори 10,97 милиарда франка, предава DPA.

С интервенции и отрицателни лихвени проценти регулаторът от години се бори срещу поскъпването на швейцарската валута, която е особено търсена като сигурно убежище по време на криза. Напоследък обаче централната банка очевидно се въздържа от подобни трансакции. Затова икономисти и анализатори предполагат, че границата от 1,05 франка за евро, която се разглежда като защитна линия на пазара, може да падне.

В Швейцария икономическото възстановяване продължава. През третото тримесечие се наблюдава по-нататъшно стабилно увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП), като по този начин той за първи път мина над предкризисното си равнище. Ситуацията на пазара на труда също продължи да се подобрява. БВП вероятно ще нарасне с около 3,5% през тази година - малко по-силно от очакванията на банкерите през септември, като причината е, че активността в някои отрасли на услугите - като хотелиерството и ресторантьорството - е по-динамична, отколкото се предполагаше тогава. Въпреки това в последно време икономиката отново донякъде загуби инерция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Има се в предвид например да купува еврота с франкове но наистина не е написано много добре :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
заглавието е нон сенс... нищо не е похарчила! Как се отслабва валута с харчене ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още