IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария без изненада остави лихвите си на рекордно ниското ниво от 0,75%

Противно на очакванията обаче централните банкери продължават да категоризират франка като "високо оценяван"

11:55 | 16.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на Швейцарската централна банка в Берн. <em>Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Сградата на Швейцарската централна банка в Берн. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Швейцарската централна банка запази свръхниските си лихвени проценти без промяна в отговор на надвисващите рискове пред икономиката заради пандемията от Covid-19. „По този начин тя осигурява ценова стабилност и подкрепя швейцарската икономика при възстановяването ѝ от последиците от пандемията от коронавируса“, пише в становището на банката.

Представителите на регулатора с гуверньор Томас Йордан запазиха както лихвата по депозитите, така и основния лихвен процент на ниво от -0,75% - решение, което до голяма степен се очакваше от икономистите. Те потвърдиха и ангажимента си да използват валутни интервенции при нужда, за да противодейства на възходящия натиск върху швейцарския франк. По този начин банката вземала предвид цялостната валутна ситуация, твърдейки, че швейцарският франк остава високо оценен.

Същевременно банката предвижда вече малко по-висока инфлация за 2021 г. и 2022 г. - малко над прогнозата от септември. Това се дължи преди всичко на по-високите цени на вноса, на петролните продукти и на стоките, засегнати от затрудненията при световните доставки. В по-дългосрочен план прогнозата за инфлацията е почти непроменена в сравнение със септември. Новата прогноза възлиза на 0,6% за 2021 г., 1,0% за 2022 г. и 0,6% за 2023 г. Условната прогноза за инфлацията се основава на допускането, че лихвеният процент остава на равнище -0,75% през целия прогнозен хоризонт.

„Докато през октомври паричните пазари оценяваха нереалистичните очаквания за намеренията на централната банка за лихвените проценти, възобновяването на пандемията в Европа означава, че тримесечните лихвени проценти по SARON вече са се установили на по-реалистични нива", написа преди вземането на решението анализаторът Вен Рам в блога Markets Live на Bloomberg. „Въпреки това натискът върху франка за продължаващо поскъпване продължи, което се вижда и на пазара на опции“, добави той.

Франкът поскъпва стабилно спрямо еврото от средата на септември, като този месец преодоля ключовото ниво от 1,04. Валутата е близо до най-високата си стойност от 2015 г. насам, а поскъпването предизвика предположения, че банката може да се откаже от дългогодишното си определяне на франка като „високо оценен“ и да втвърди посланията си.

Но Йордан заяви, че реалният търговско-претеглен обменен курс „почти не се е променил от началото на пандемията“, така че не е необходимо банката да променя оценката си.

Пандемията от коронавирус продължава да определя световната икономическа ситуация, пишат централните банкери в изявлението си. През третото тримесечие икономическото възстановяване в световен мащаб отслабва донякъде поради вълните от Covid в някои райони и затрудненията при доставките в различни отрасли на производствения сектор. Същевременно инфлацията е необичайно висока както в САЩ, така и в еврозоната. Освен проблемите по веригата на доставките важна роля в това отношение изиграха и по-високите цени на енергията.

В основния си сценарий за световната икономика банката приема, че няма да се наложи отново да се въвеждат широкообхватни мерки за ограничаване на разпространението на пандемията въпреки неблагоприятното развитие на ситуацията в момента. Така икономическото възстановяване би трябвало да продължи, макар и малко по-слабо. Ограниченията в предлагането вероятно ще продължат още известно време, което ще доведе до повишаване на цените на съответните стоки. В средносрочен план обаче ситуацията вероятно ще се облекчи, като инфлацията в чужбина отново ще се понижи до по-умерени нива.

В Швейцария икономическото възстановяване продължава. През третото тримесечие се наблюдава по-нататъшно стабилно увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП), като по този начин той за първи път мина над предкризисното си равнище. Ситуацията на пазара на труда също продължи да се подобрява. БВП вероятно ще нарасне с около 3,5% през тази година - малко по-силно от очакванията на банкерите през септември, като причината е, че активността в някои отрасли на услугите - като хотелиерството и ресторантьорството - е по-динамична, отколкото се предполагаше тогава. Въпреки това в последно време икономиката отново донякъде загуби инерция.

Централните банкери предвиждат продължаване на икономическото възстановяване през следващата година въз основа на допускането, че няма да се наложи въвеждането на мерки, които допълнително да влошат икономическата активност. На този фон банката очаква растеж на БВП от около 3% за 2022 г. Безработицата вероятно отново ще намалее донякъде, а натоварването на производствените капацитети би трябвало да продължи да се нормализира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още