IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Предаването на руски активи на Украйна ще е лош сигнал за пазарите

Подобен ход може да накара други централни банки да се откажат да държат резерви в евро, смятат от институцията

12:46 | 18.06.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Предаването на замразени руски активи на Украйна под формата на репарации може да бъде лош сигнал за пазарите, са коментирали от Европейската централна банка (ЕЦБ) пред Европейската комисия, пише Financial Times. По време на дискусия в Брюксел от банката са обърнали внимание върху отражението на този ход на финансовота стабилност и на еврото като глобална валута. ЕС е блокирал над 200 млрд. евро средства на руската централна банка заради войната в Украйна. 

Тези коментари са на фона на желанието на ЕС да използва по някакъв начин замразените руски активи за възстановяване на Украйна след военната инвазия на Русия. Според ЕЦБ подобен ход може да накара други централни банки да изтрият резервите си в евро и така да разклатят еврото. Това вероятно ще стане факт, ако ЕС действа без решение от Г-7, допълват от банката.

В Брюксел обмислят редица варианти, които не включват изземване на руските активи и директното им предаване на Киев. Един от вариантите е управлението на замразените средства и предаването на печалбите на Украйна. Различните опции се анализират много внимателно от всяка гледна точка и риск, допълва FT.

В плановете попадат също и клиринговите къщи, които трупат милиарди от сетълмента на санкционираните руски активи. Няма правно определение на кого принадлежат тези средства и според източници на FT клиринговите къщи са склонни да го прехвърлят към Украйна.

От ЕК отказват коментар пред изданието, но идеята за използването на руските активи за възстановяване на Украйна изнервя лидерите на европейските държави. Никой няма съмнение, че морално това е правилно, но е много трудно да се каже как да стане законно, разказват източници на изданието.

Засега правителството на Белгия заяви, че ще използва парите от данъците, получени от клиринговата къща Eurclear върху печалбата от управлението на руски активи, за военна и хуманитарна помощ за Украйна и подкрепа на украинските бежанци в страната. Очакванията на белгийското правителство, че само по това перо в бюджета ще постъпят 625 млн. евро през 2023 година.

Дебатите по темата вероятно тепърва ще се разгарят, след като в американския Сенат беше внесен закон, подкрепен и от двете политически сили в САЩ, който ще даде правото на президента Джо Байдън да предаде задържани руски активи за възстановяването на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 18.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 20
khao
преди 11 месеца
До: Скъсана_Ушанка еее ,цико е доказан идддиот с липса на елементарна логика у главата... трябва да му трем тъъъпотите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
danchomentata
преди 11 месеца
Переводы в юанях могли, в частности, использовать клиенты брокерской компании Interactive Brokers (IB) одного из немногих брокеров недружественных стран, продолжающих работать с российскими клиентами, но не принимающих переводы в рублях.Подробнее на РБК:https://novayagazeta.eu/articles/2023/06/18/bank-of-china-halts-transfers-from-russia-to-eu-us-uk-and-swiss-banks-en-news
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 26
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
До: cyclop Мдаа, кражба на територия, кражба на имоти, кражби на имущество, кражби на деца, кражба на зърно, кражба на градове и заводи, кражба на АЕЦ, кражба на какво ли още не....и после крадецът се оплаква, хахаааа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 28
khao
преди 11 месеца
До: cyclop не и ако крадеш от крадеца... тогава му се вика възмеждие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 11
cyclop
преди 11 месеца
Кражба би довела до загуба на доверие? Неочаквано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още