IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За бъдещето на Украйна е важна и войната срещу корупцията

Западът трябва да популяризира постигнатия напредък и да увери електоратите си, че средствата за възстановяване ще бъдат изразходвани добре

13:58 | 15.06.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

От началото на пролетното затопляне поддръжниците на Украйна чакаха със затаен дъх така очакваната контраофанзива. Но докато Украйна се нуждае от решителни победи в битките, войната за нейното бъдеще също зависи от способността ѝ да преформулира управлението и да изкорени корупцията. Да, има напредък, но той трябва да продължи. Предстоящото възстановяване на Украйна предоставя възможност за цялостно преразглеждане на публичния сектор и трансформиране на страната към по-добро, пише за Financial Times Фъргъс Дрейк, главен изпълнителен директор на нестопанската организация за развитие Crown Agents.

Конференцията за възстановяване на Украйна (URK) този месец предоставя идеална възможност Украйна да поеме по пътя на прозрачността, честността и просперитета. Като домакин на конференцията Обединеното кралство е длъжно да гарантира, че необходимите реформи в публичния сектор на Украйна са включени в процеса. То може да ръководи, като обедини правителствата донори, общността за развитие и съответните играчи от частния сектор да преследват три стратегически действия.

Първо, правителствата донори трябва да отдадат дължимото. Усилията на Украйна за подобряване на управлението заслужават подкрепа. Трансформацията на системата за обществено здравеопазване в страната показва как изкореняването на корупцията може да спести пари и животи.

През 2014 г. държавните одитори изчислиха, че Украйна надплаща за лекарства с 40 процента. Тези пари на практика бяха отклонени от данъкоплатците към олигопол. За да прекъсне цикъла, министерството на здравеопазването на Украйна ангажира международни партньори – включително Уницеф, Програмата за развитие на ООН и Crown Agents (която ръководя, напомня аторът) – да помогнат за проектирането и прилагането на нова система за обществени поръчки.

Резултатът е от изключителна полза за украинците и финансите на държавата. Само реформирането на доставките на фармацевтични продукти спести на държавата 62 милиона долара за пет години. Тези реформи също така дадоха на повече украинци достъп до лекарства, които преди не са можели да си осигурят – увеличавайки продължителността на живота.

Второ, правителствата трябва да признаят напредъка на Украйна с нещо повече от просто потупване по рамото. Една от основните заплахи както за военните усилия, така и за бъдещото възстановяване на страната е апатията, завладява западните електорати, чиято подкрепа в крайна сметка гарантира финансирането, от което Украйна се нуждае, за да се защити и евентуално възстанови. Това означава, че съюзническите правителства имат работа на вътрешния фронт: оповестяване на напредъка, който Украйна е постигнала в борбата с корупцията и уверяване на обществеността, че средствата за възстановяване ще бъдат изразходвани добре.

За щастие, данните от 2014 г. насам подкрепят това. В дългосрочните показатели за добро управление на Световната банка „ефективността на правителството“ на Украйна се е придвижило от 20-ия процентил през 2011 г. до 37-ия през 2021 г. Според индекса на доброто управление на Чандлър, Украйна се класира по-високо през 2023 г., отколкото през 2021 г. – показвайки забележителен напредък въпреки борбата си за оцеляване. Накратко, има много достоверни данни, които съюзническите правителства да използват за популяризиране на трудно постигнатото подобрение в Украйна.

И накрая, финансовата подкрепа за възстановяването трябва да бъде съчетана с обучение, изграждане на способности и споделяне на техническо ноу-хау, за да се поддържат реформите в Украйна на правилния път. Фокусът на URC е върху ангажираността на частния сектор, както и неговото „единство, разнообразие и действие“. Но трябва да продължим да работим чрез правителството и чрез контрола, осигурен от силното гражданско общество, за да помогнем на Украйна да изгради непрекъснато подобряващи се управленски структури.

Ако Обединеното кралство, действайки съвместно със своите съюзници, може да осигури подкрепа и признание за продължаващите реформи в Украйна, тогава предстоящата конференция може да стартира цикъл на по-голяма прозрачност и ефективност на публичния сектор. Това би осигурило на Украйна оръжията, необходими за спечелване на войната срещу корупцията и би довело до успешното ѝ възстановяване, завършва Дрейк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 5
Импeраторът
преди 10 месеца
Няма стана поробена от рашистите в която да не е цъфтяла корупцията. За съжаление при нас нещата са безвъзвратно изгубени. За да се изкорени корупцията първо трябва да се ликвидират русофилите. Затова и в Украйна ще се справят с корупцията преди нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 10
Tikva007
преди 10 месеца
До: kuhao: За теб няма никакво съмнение, че ще останеш в тинята - ти произлизаш от нея. Дунавски папатак. Това ти е жизнената среда. Ако имаш предвид под *ние* и останалите пунгаши, с които си импонирате тук - и те на 100% ще си останат там. На мекия муй все вълната му пречи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 8
khao
преди 10 месеца
До: pinoccio мили ми глууупако, съвецка територия е единствено дупката от която си излазил... не се грижи за хората, те ще си оправят държавата след като изритат всички копейки които са ги дърпаки назад, но ние ще останем в тинята заради тъъъпунгери като теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 12
andy
преди 10 месеца
До: andyСъщото е положението тук! ФАЩ и ЕС имат огромен интерес да процъфтява корупцията и мафията! Те работят с тяхно покровителстване и финанси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 12
andy
преди 10 месеца
Нито БайГън, нито синчето му, нито военният комплеkc на ФAЩ имам полза от прозрачна Украйна. Как ще си въртят далавepkите там в противен случай?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 18
pinoccio
преди 10 месеца
Мили ми смехурковци, Украйна е по-корумпирана и от Централноафриканската република. Тя беше на предпоследно място в класацията. Как, смехурковци, ще направите Украйна прозрачна държава, както глуповато е написано? Може би като изпусне всички язовири или успее да си върне още две три прифронтови земеделски ниви? Смехурковци, забравяте, че това е съветска територия и за да стане нормална държава е необходимо да оставим да приключат и ферментират вътрешните процеси в разпадналия се Съветския съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 13
andy
преди 10 месеца
Докато бедните ykpи умират безсмислено в pycките месомелачки, то богатите си развяват П-тaтa по Евpoпа и Киев, и хачрат заграбените $. Те това е Капитализъм! Бедните да го дyxaт! Но последните започват да го осъзнават и започват все повече да отказват да влизат в бой или просто се предават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още